12 Ocak 2017 Perşembe

Yerdeniz'e Dönüş: Tehanu - Ursula K. Le Guin / İnceleme


Tehanu Yerdeniz Serisi'nin dördüncü kitabı. Ursula Le Guin seriyi üçleme olarak tamamlamayı düşünmüştü. İlk kitap büyümek, ikincisi cinsellik ve üçüncüsü ölüm hakkındaydı. Tehanu bu üçlemenin bitiminden yıllar sonra yazıldı, yeniden doğmak, ikinci şans gibi. Yazar Yerdeniz'in En Uzak Sahil ile son bulmaması gerektiğini düşünerek Tehanu'yu çıkartmış. Seriyi bu kitap ile bitirmeyi düşünse de neyse ki  Yerdeniz Öyküleri ve Öteki Rüzgar'la Yerdeniz  devam etti. 

Tehanu üçlemeden çok sonra çıktı, bu yüzden ilk kitaplarla arasında belirgin bir fark var. Kitapta Yerdeniz'in  büyülü dünyasından ziyade toplumsal yapısı ön plana çıkıyor.
Nasıl ilk üç kitabın belli başlı temaları varsa Tehanu'nunki de kadının toplumdaki yeri. Ursula Le Guin bu kitabını ilk üç Yerdeniz kitabına kıyasla daha feminist bir yaklaşımla yazmış. Tenar'ın gözünden Yerdeniz kadınlarını okurken bizim toplum yapımızla ne kadar benzediğini fark ettim. Kitap aynı zamanda ejderhaları da anlatıyor. Kilit noktalardan biri de ejderhalar. Ejderhalar kadar köklü ve güçlü olan kadınlar, güçlerini erkeklerin onlara biçtiği değere indirgeyip yaşamlarını ona göre sürüyorlar. Yazar bunu erkekleri suçlayan bir dilde anlatmamış, tamamen objektif. Kimse Tenar'a bir çiftçinin karısı olmasını söylememişti, çok daha farklı ve özgür bir yola girebilirdi. Bir yandan bunun pişmanlığını duyarken bir yandan kadın olmanın getirdiği görevleri yaptığı için huzurluydu. İç dünyasındaki kararsızlığın ardında "Kadının görevi evlenip çocuk doğurmaktan, erkeğine hizmet etmekten mı ibaret?" sorusu yatıyordu. Tenar cevabı ararken Ged'den dahi, kilitli kapılar ardındasınız çünkü kıymetlisiniz cevabını aldı. 

Tehanu Yerdeniz Serisi'nin ilk üç kitabı kadar masalsı değil. Bu yüzden peş peşe okuyanlar Tehanu'ya gelince bu farktan dolayı kitabı yarım bırakabiliyor. Benim de önerim En Uzak Sahil'den sonra seriye biraz ara verip Tehanu'ya öyle devam etmeniz. Hem böylelikle Yerdeniz'i özleyerek daha bir şevkle okursunuz. :3 Kısacası serinin dördüncü kitabını büyük bir zevkle okudum. Kadın - erkek eşitsizliğinin baskın olduğu metinler ile büyü birleşince ortaya harika bir kitap çıkmış. Şimdiyse seriye biraz ara verip Le Guin'in kalemini sindirmenin zamanı.


6 yorum:

  1. Ursula K. Le Guin çok merak ettiğim bir yazardı ve sonunda okudum, hatta blogda da yazdım. Başka kitaplarını da okumak istiyorum Yerdeniz Üçlemesi ile belki devam ederim. Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Yerdeniz bittikten sonra diğer kitaplarını okumak istiyorum, gerçekten güzel bir seri tavsiye ederim. ^_^

      Sil
  2. Özellikle ilk üç kitabı çok severek okumuştum ben ve yazarın seriyi sonradan uzatmasını çok hoş bulmamıştım. Son üçte serinin ilk tadı yok, bu yüzden altıncı kitabı hala okumadım ben.
    Yine de Yerdeniz çok güzel bir seridir, insana kadına bakışı açısından oldukça sevdiğim bir seri olmuştur hep. ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerdeniz'in yeri gerçekten de ayrı. Feminist düşünceyle yazılmış kitapları okumak daha keyifli oluyor sanırım. :)

      Sil
  3. Okumak istediğim bir seriydi. Ejderhalar ve kadının değeri sözkonusu ise dördüncü kitap da ilgimi çekti ama ilk üç kitaptan farklı ise dediğiniz gibi araya zaman koyup belli süre sonra farklı bir kitapmış gibi okunursa sorun olmaz diye düşünüyorum. Güzel yorumdu. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkürler, umarım kitabı severek okursunuz. =)

      Sil