Instagram hesabıma gelen soruların çoğu kitap okuma alışkanlığının nasıl kazanılacağı üzerine. Hepsine tek tek yanıt versem de gözümden kaçan şeyler olabiliyor. Bu yüzden kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır, nasıl daha fazla kitap okunur, bunlar hakkında detaylı bir yazı yazayım dedim. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak konusunda sorun yaşıyor, ya da eskisi kadar iyi okuyamıyorsanız bu yazımda işinize yarayacak bilgiler bulabilirsiniz. =)
Günlük sayfa hedefiniz olsun
Kitap okurken genelde her hafta bir kitap bitireceğim ya da ayda şu kadar kitap okuyacağım gibi planlar yaparız. Oysa sayfa sayısı belirlemek çok daha önemlidir. Her gün okuduğunuz belli bir sayfa sayısı olsun ve bunun altına düşmemeye özen gösterin. 10, 20, 50, 100, hiç fark etmez. Ne kadar okuyabileceğinizi düşünüyorsanız o kadar okuyun, yeter ki düzenli olsun. Elinize aldığınız kitabı sayfa sayısına bakın ve günlük sayfa sayısı hedefinizle okuyunca kaç günde biteceğini hesaplayın. Belirlediğiniz günde bitirmeyi bir kere düşününce otomatik olarak ona şartlanıyorsunuz ve kitap daha kolay bitiyor. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyenlere ilk ve en önemli önerim bu.
Aylık Okuma Planı Yapın
Bu benim yapmayı çok sevdiğim bir şey. Her ay başında elinize kağıt kalem alın ve o ay okumak istediğiniz kitapları seçin. Bunu yaparken sayfa sayısı hedefinize göre hareket etmeyi unutmayın. Kitapların toplam sayfa sayısını günlere bölün, günde kaç sayfa okuyacağınız belli olsun. Kitap seçimi yaparken farklı türleri karıştırın, ne kadar çeşitli olursa okumak da o kadar keyifli oluyor. Bazen kitaplar değişebilir, esnek olun illa bunları seçtim okumam lazım diye kendinizi zorlamayın. Kitap okuma alışkanlığı kazanmanın temelinde okumaktan keyif almak yatar, seçtiğiniz kitaplardan keyif alın. Okuma planlarını yıllık ve haftalık da yapabilirsiniz.
Kısa Kitaplarla Başlayın
Kısa kitapları bitirmesi daha kolay olduğundan okuma şevkiniz de aynı hızda artacaktır. Kitap okuma alışkanlığınız hiç yoksa öncelikle kısa kitaplarla başlayabilirsiniz. Aynı şey uzun zamandır kitap okuyamayanlar için de geçerli. Tabi her kısa kitap kolay okunmuyor, seçerken dikkat etmek lazım. Tavsiye olarak Stefan Zweig kitaplarını verebilirim, kısa ve harika öyküler yazıyor.
Peki Zaman Nasıl Bulacağım?
"Kitap okumak için yeterince zamanım yok." kitap okuyamama bahanelerinin en başında geliyor. Bana kalırsa bu tamamen söyleyen kişinin kendini kandırması. Çalışan anne olup da ayda onlarca kitap okuyan tanıdıklarım var. Kitap okumayı gerçekten isterseniz zaman bulamamak diye bir şey kalmıyor. Peki bu gerçekten istemekten kastım nedir? Okumayı yemek yemek, uyumak gibi bir ihtiyaç olarak görmek. Boş zamanlarınızda kitap okumayın, bir diğer ifadeyle kitap okuduğunuz sürece boş zaman demeyin. Bunun için özellikle zaman ayırın. Çünkü kitaplar ruhun, yaratıcı düşünmenin, bilgi birikiminin gıdasıdır. Bu kadar özel bir şeye ayıracağınız zaman da özel olmalıdır. Okumayı temel bir ihtiyaç olarak görün, zaman sorunsalı böylelikle çözülecektir.