31 Ağustos 2019 Cumartesi

Polonya'da Erasmus Yapmak / Yararlı Bilgiler (Valiz - Günlük Yaşam- Gezi)

Herkese merhaba, bu yazıda erasmus hakkında faydalı olacağını düşündüğüm şeylerden bahsedeceğim. 2018 Güz Dönemi'nde Polonya'nın Gdansk kentinde erasmus yaptım. (Ah keşke zamanı bir sene geri alsak.^^)  Bu sene gidecek olanların işine yarayacak genel bilgiler paylaşmak istiyorum. Farklı bir yazıda daha sohbet havasında yaşadıklarımı anlatacağım da tabii. :3 Şimdilik yeni gidecek öğrencileri için (çok şanslısınız hani yerinizde olmak vardı. :P) valiz hazırlığı, Polonya'da yaşam, yeme içme, hava durumu koşulları, gezi ipuçları ve ırkçılık var mı (var) gibi konulardan bahsedeceğim. Lafı uzatmadan valiz hazırlığına geçiyorum. 
Gdansk Old Town

Erasmus Valiz Hazırlığı İçin İpuçları
Polonya'nın kuzeyine (Varşova ve üstüne) gidecekseniz soğuğa hazır olun. Gerçekten çok soğuk, özellikle aralık sonu - şubat sonu arası. Yanınıza kalın yün çorap (bol bol, hem yürürken ayaklarınızı korur), termal içlik (gezilerde yatarken pijama niyetine giyebilirsiniz de), soğuk algınlığı için kaliteli bir vitamin, iki adet kalın yün atkı, (kocaman olanlardan - biri kirliyken diğerini giyersiniz) sağlam bir mont ve bot (botta paraya kıyın arkadaşlar, onunla gezeceksiniz sonuçta) alın. Soğuk dışarıda her türlü üşütecek, bu önlemler biraz daha az üşümeniz için. Yurtlar sıcak oluyor, dışarıda hava -15 iken siz içeride tişörtle oturabiliyorsunuz rahat olun. Gözünüzü korkutmuş da olmayayım zaten bir şekilde alışıyorsunuz o soğuğa. :)

Soğuk için hazırlık yaptık. Kıyafetten devam edersem, günlük ne giyiyorsanız alın işte zaten içerisi hep sıcak. Gece dışarı çıkacaksanız ona uygun kıyafetler ve ufak bir çanta da götürebilirsiniz. Tabak bardak vs. için kimisi yanınıza alın orada pahalı diyor ama bence yük etmeye gerek yok. Pepco adındaki marketlerden uygun fiyata edinebilirsiniz. Kişisel eşya olarak sevdiğiniz bir kupayı yanınıza almanız yeterli olur. 
Valize banyo terliği, bornoz yerine peştamal (hem büyük oluyor hem de ince ve hafif), birkaç kişisel eşya (yurt odasını ev haline getirecek), düzgün bir ev terliği, yastık kılıfı, bir adet nevresim takımı, ilk günler için biraz yemek (adaptasyonda işe yarıyor, annem dolma sarmıştı. :d), iyi bir powerbank (geziler için çok önemli) ve teramisin (kışın çatlayan dudak çevresine başka çözüm bulamadım) koyabilirsiniz Şimdilik aklıma bunlar geldi. 

Banka hesabı çoktan açılmıştır diye düşünerek o konuya çok girmeyeceğim. Ben Ziraat kullandım, Polonya'da Santander ile anlaşması var ve her yerde bankamatiği mevcut. Polonya'nın para birimi bizimkine yakın ve şu anki ekonomik koşullarımızı düşününce orada alım gücünüzün hemen hemen aynı olacağını söyleyebilirim. Örneğin burada 1500 lira ile alacağınız miktarda gıdayı orada 1000 zloty ile alabileceksiniz. Polonya'ya gittiğimde gıda çok pahalı sanıyordum ki dönünce burada artan fiyatlar beni çok şaşırttı. Geçen seneden günümüze uçuk bir artış olmadıysa şu an Polonya'da gıda, alkol, sigara vb. şeyler Türkiye'den daha ucuz. 

Polonya'da Günlük Yaşam İçin İpuçları

Evet erasmus demek partilemek demek ama bir süre sonra gündüz gözüyle de etrafı gezmeye çalışsanız iyi olur. :) Güz dönemi gidenler özellikle aralık gelmeden gündüz gözüyle etrafı bol bol gezsin çünkü sonra hava çok erken kararmaya başlayacak. (öğleden sonra üç gibi. :/) Bu o kadar moral bozuyor ki anlatamam. Kaç gece geç yatıp da uyanınca yine karanlığa kalkığımı bilirim. O yüzden psikolojinizi korumak adına erken kalkmaya özen gösterin. 

Taxify ve Uber uygulamalarını mutlaka indirin. Özellikle Taxify ile oldukça uygun fiyata ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun dışında tuhaf isimli (Jakjode gibi :D) bir ulaşım uygulamaları var, hangi  toplu taşıma aracı ne zaman geliyor, nereye gidiyor vs bunları gösteren. Google Play'den onu da indirebilirsiniz. 

Telefon hattı olarak hepimiz (erasmuslu Türkler) Orange aldık. Yalnız kiminin interneti yurt dışında kullanıma açıkken bazılarımızınki kapalıydı, nedenini çözemedik. Benim internetim de yurt dışına kapalı olanlardandı, büyük bir sorun yaratmadı ama hat alırken bunu iyice sormanızı tavsiye ederim. Orange hattında internet bol bol varken arama çok kısıtlı. Bu yüzden arkadaşlarınızı wp üstünden arasanız daha iyi olur. 

Polonya'da erasmusta bol bol Türk var, denk gelmemenize imkan yok. Bunun dışında  İspanyol, Portekizli ve Fransızlar çoğunlukta. Türklerle takılmam diyorsanız ilk birkaç hafta olabildiğince yabancılarla sohbet halinde olun, şahsen beni tam tersini yaptım ve pişman olmadım. Gezileri çok sevdiğim bir Türk arkadaşımla yaptım mesela, birbirimizin halinden anladığımız için genel olarak çok keyifli geçti. Yabancılarla diyalog geliştirmek isterseniz derslere olabildiğince katılım sağlayıp oradan arkadaş edinebilirsiniz. Özellikle projesi olan derslerde bu kaçınılmaz oluyor, sonuçta birlikte saatler geçiriyorsunuz. 

Polonya'nın yemek kültürü yok arkadaşlar. En azından bizimkine kıyasla yok. Gerçekten ben bu kadar saçma bir mutfak görmedim. Tatlı turşu, tatlı peynirli mantı (Dumpling, bizdeki mantının büyük ve gereksiz versiyonu), bol bol haşlanmış soğan parçaları içeren tuhaf gözlemeler, inanılmaz ağır bir tadı olan domuz eti, balık çorbası diye önünüze koyulan kılçıklı yemek suyu... Genel olarak yediğim hiçbir şeyden zevk almadım. Sadece Zapiekanki adındaki fast food türünden bir yemekleri var, bizdeki pideye biraz benziyor ama daha güzeli. Yurtta kalacağınız için yemekleri de mutfakta halledersiniz. 

Günlük yaşamdan devam edelim. Karşıdan karşıya geçerken yaya geçidini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz, araçlar duruyor! Direkt duruyor yani ilk bir ay buna alışma süreci yaşadım. :D Bunun yanında yaya olarak bisiklet yolundan yürümek, kırmızı yanıyorken yol boş olsa dahi karşıdan karşıya geçmek yasak, yere çöp atmak yasak ki her yerde çöp kovaları var zaten yere atacak insanın özellikle pislik yapıyor olması lazım. Marketler akşam dokuzda kapanıyor, tekeller ve ufak marketler gece onbire kadar açık. Gece yarısı acıkırsanız dönerciler (orada donmuş döner tadındaki ete kebap deniyor) açık ve öğrenci yurdu yakınlarında mutlaka birkaç tane var. Türklerin işlettiklerini tercih edin, Arap işletmelerinin kullandığı baharatlar korkunç. 

Son olarak, Polonya'da ırkçılıktan bahsedeyim. Evet ırkçılık var, Gdansk nispeten liberal olduğu için iç kesimler kadar ırkçılık yoktu, yüzünü İskandinav Ülkeleri'ne dönmüş bir kent. Kadın olarak ırkçılığa uğrama ihtimaliniz oldukça düşük çünkü tesettürlü değilseniz Türk olduğunuzu düşünmüyorlar bile. Esmer iseniz İspanyol, İtalyan ya da Portekizli olduğunuzu sanıyorlar. Hep alışveriş ettiğim marketin kasiyeri bana Hola demişti hani o derece yani. :) Sarışınsanız zaten direkt kendilerinden olduğunuzu düşüneceklerdir. Bunun dışında ırkçılık yapanların çoğu beyinsiz erkeklerden oluştuğu için onların gözünde kadın olarak aşağı konumda olmanız (evet Polonyalı erkeklerin de dengesiz olanı çok) sebebiyle sizi gözle taciz etmek dışında bir şey yapmayacaklardır. Hop bayana laf etme hesabı. :) Erkekler ırkçılığa maalesef uğruyor, dikkatli olunmasını tavsiye ederim. Gerçi adamlar haksız diyemem, erasmusa giden Türk erkeklerinin büyük bir kısmı sanırsın çok daha farklı bir şey için gelmiş gibi davranıyor. (Bu gözler şahit oldu.) Haliyle adamlarda bir ön yargı oluşmuş, kırmak imkansız. Kurunun yanında yaş da yanıyor ne yazık ki. Böyle dedim ama Polonya insanı genel olarak kibar, özellikle gençler. Gayet sağlıklı bir iletişim kurabileceğiniz, kişisel alanınıza girmeyecek seviyede yeterli bir sıcakkanlılığa sahipler. Eh, yaşlılar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim, biraz asabiler. :) 
Canım Gdansk <3 
Erasmusta Gezmek İçin İpuçları
Bu uzun uzun anlatılacak bir konu olduğu için özetlemek adına maddeler halinde yazacağım. 
1. Senelik gidiyorsanız gezilerin çoğunu bahara atın, soğukta gezmek gerçekten çok zor.
2. Uzun uzadıya geziler ayarlamayın, en fazla bir hafta olsun, sırt çantanız daha hafif olur hem.
3. Güz dönemi gezecekler kasımda mutlaka gezmeye başlasınlar. Özellikle soğuk ülkeleri kasım bitmeden gezseniz daha iyi olur.
4. Uçuşlar çok ucuz ve Pegasus ayarında. Bu yüzden atıyorum bir haftasonu Stockholm yapabilirsiniz. Wizz Air'in cumartesi sabah çıkışlı pazartesi akşam dönüşlü uçuşları vardı, faydalanmak isterseniz pazartesiye ders koymayın derim.
5. Tek gezin, çekinmeyin ve bunu yapın, gerçekten çok iyi hissettiriyor. Ben tek gezdiysem herkes gezebilir. :D 
Stockholm'de bir metro durağı, en güzel tek gezimdi
6. Yabancı arkadaşlarınızla gezecekseniz bütçenizi onlara bildirin ki gezide sorun olmasın. Euro bölgesinde yaşayanların gezi anlayışı ister istemez farklı oluyor. 
7. Christmas gezisi... İlk günler çıkmanızı tavsiye etmiyorum, her yer kapalı oluyor. Marketler de buna dahil. Haliyle zorluk çekiyorsunuz ki zaten hava soğuk. Gezerim sonra da şurada yeni yıla girerim diyerek yapılan planlar yorgun argın dönerek bitiyor. Şimdiki aklım olsa yeni yıla erasmusa gittiğim kentte girerdim. 
8. İlk defa yurt dışına çıkmış biri olarak klasik Viyana Budapeşte Prag + Bratislava turunu yaptım. Gerekli olmadığını söyleyebilirim. Bunu yapmaktansa tek tek ya da ikili gezebilirsiniz. Bratislava'ya gitmeyin gerçekten hiçbir şey yok, küçük ve pahalı bir kent.
9. Mutlaka ama mutlaka kuzey ışıklarını görün. Alacağınız ilk bilet bu olsun. Gezi arkadaşınız yoksa bile ilk haftalarda tanıştığınız birisine teklif edin. Ben olsam İzlanda'yı tercih ederdim, şehir merkezinden kuzey ışıklarını görebileceğiniz bir ülke. Norveç - Tromso ışıkların en iyi göründüğü yer olmakla beraber ormanın içine girmeniz gerekebilir. İkisinden birini tercih edin, ben göremedim siz görün. :)
10. Gezerken yorulacak, soğuktan tir tir titreyecek, aç kalacak ve sinirleneceksiniz. Bu yüzden gezi arkadaşınızı iyi seçin, ben bu konuda çok şanslıydım. Dönüp bakınca yine olsa yine yaparım, yine üşürüm, yine ıslanırım dediğim, harika anılarla dolu bir gezi süreci geçirdim. 
11. Plan yapmaya üşeniyorsanız bileti alın dursun kenarda. Zamanı gelince mecburen planını yapacaksınız. :)
12. Flixbus'ın yanında Orta Avrupa gezisi için RegioJet var, onu tercih edin. Sıcak çikolata ikramı bile vardı, çok memnun kaldığım bir firma oldu. AMSBus'tan uzak durun! Gerçek anlamda korkunç bir deneyim oldu, daracık koltuk aralarını geçtim otobüs arıza yaptı ve 3 saate yakın gecenin ayazında yeni otobüs bekledik. 
13. Şehir değiştirir gibi ülke değiştireceksiniz, lütfen gezebildiğiniz kadar gezin. Vatikan'ı da sayarsam on ülke gezdim ve bana yetmedi. :) 
Bir yanım Floransa'da kaldı :)
Benim Polonya'da erasmus yapmakla ilgili vereceğim öneriler bunlardı. Umarım işinize yarar ve umarım çok keyifli bir erasmus geçirirsiniz. Her türlü çok güzel geçecek zaten de umarım istediğinizden çok daha güzel geçer. Hazır vizeniz varken bol bol gezin, yeni insanlarla tanışın ve kendinizin hiç bilmediğiniz yanlarını keşfedin. Ben PG Gdansk'te okudum, sorusu olan varsa seve seve yardımcı olurum. Buradan yorum atabilir ya da maille ulaşabilirsiniz. Erasmus yapanlar deneyimerini yorum olarak yazarsa sevinirim. Genel içeriklerimden farklı bir yazı oldu ama erasmustan bahsetmesem olmazdı. :) Son olarak, bloguma destek olmak isterseniz gördüğünüz reklama tıklamanız beni mutlu edecektir. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle, kendinize iyi bakın.