Aylar sonra herkese merhaba. Arayı açtığım bu sürede yüksek lisans tezimle cebelleşiyordum. (1 saat yazıp 2 gün boyunca yazmam lazım diye geriliyordum yani. ^-^) Günler çok çabuk geçti, ne olduğunu anlamadan mart geldi. Peşine korona virüsü tavan yaptı ve tezi dondurma hakkım doğdu. Krizleri fırsata çevirmek adına tezi dondurdum. Muhtemelen kasım sonuna kadar sürem olacak. Aylar var diyerek salmak istemiyorum, geçen sene tam olarak bunu yaptım ve sonuç hüsran oldu. Son aylara bırakmak beni çok gerdi, hocamı da neredeyse hiç aramamıştım. Endişe (aslında anksiyete) nöbeti geldiği gibi kitleniyordum ve en az bir günümü yiyordu. Derken derken dondurdum, hala tez aklıma geldikçe geriliyorum, sanırım bu his karantina kalkmadıkça devam edecek. Genel olarak sürekli evde kalmak ve bunun zorunlu olması duygusal halimi çok kötü etkiliyor zaten. Evcimen bir insanım, sessizlik olduğu sürece evimi ve odamı seviyorum. Fakat karantina bambaşka bir boyut, şu an herkesin bu durumda olması aa yalnız değilim dedirtmiyor, aksine daha kötü oluyorum çünkü kolektif bilincin kötü enerjisini çekiyorum (galiba). İstisnasız her gece kabus görmem bunun baya net bir işareti bence. Babamın dayısı şu an koronayla savaş veriyor, makineye bağlı durumda. Babam üzgün, ayrıca işe gitmesi gerekiyor ve insanlar korunmadan etrafta dolaştığı için kendi sağlığından endişe duyuyor. İnsanlar nasıl bu kadar sorumsuz anlamıyorum, bu gidişle koronanın bitmesi sonbaharı bulacak .Havalar ısındıkça herkes dışarı çıkmaya başladı. Saçma bir şekilde gündelik hayatlarına devam ediyorlar.
18 Nisan 2020 Cumartesi
4 Şubat 2020 Salı
Ocak Ayında Okuduklarım
Yılın ilk ayında sekiz kitap okudum. Nedense iyi bir giriş yapmış gibi hissetmiyorum, bunda genel olarak enerjimin düşük olmasının etkisi olabilir. Ocak başından beri aralıklı olarak hastaydım. Şimdi de diş ağrım tuttu, yarın dişçiye gidiyorum. (Lütfen kanal demesin...) Ayrıca tuhaf bir şekilde kasım ayından beri okuduklarımdan çok az zevk alıyorum, okurken odaklanamıyorum. Bilinçaltımda yüksek lisans tezim dönüyor diye mi böyle emin değilim. Neyse, biz ocakta okuduklarıma geçelim.
Mekanın Üretimi'ni bitirdim! Dile kolay eylülden beri okuyorum. Bitirmek ocağa nasip oldu o da 31'inde elime alıp son yirmi sayfayı okumak için kendimi zorladım diye. Hakkında bir şeyler demeden önce işaretlediğim yerleri gözden geçirip bir özet çıkarmam lazım. İyi ki okumuşum, baya bir şey öğrendim ve tezime çok katkı sağlayacağını biliyorum.
Ayın sekiz günü Değersiz Bir Hayat'ı okumakla geçti. Bu kitapla ilgili ne desem gerçekten bilmiyorum. Aslında Goodreads'de baya bir şey dedim ama aklıma geldikçe ben ne okudum, neden okudum, yazar mazoşist ya da sadist mi düşünceleriyle doluyorum. Şuraya GR yorumumu iliştireyim, okumak isteyenlere fikir olsun:
22 Ocak 2020 Çarşamba
Karanlık Şato Gotik Edebiyat Kulübü 2020 Okuma Listesi
Bildiğiniz üzere iki senedir devam etmekte olan bir gotik edebiyat kulübüm var. Geçtiğimiz senelerde her ay bir kitap, bazen de yazar üzerinden gittik. Geçen ekim ayında "Lanetli Maraton" adı altında bir toplu okuma yaptık, bol seçenek olunca baya ilgi gördü. Biz de 2020 yılında okumalarımızı tek kitap değil tür ve maratonlar üstünden götürelim dedik. Katılmak isterseniz instagram hesabımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz. Okumaları şimdilik oradan yürütüyoruz. Paylaşımlarınızda bizi etiketlemeniz, gönderilerde görüş belirtmeniz kulüp okumalarına katılmanız için yeterli. :) Okuma listesi hakkında ne düşünüyorsunuz, katılmak istediğiniz aylar hangileri? Gotik Edebiyat ile ilgili merak ettikleriniz için hem burada hem de Kayıp Rıhtım'da yazdıklarımı okuyabilirsiniz. Şu an linkleri bırakamıyorum ama blogumda aratırsanız karşınıza çıkacaktır. Karanlık Şato'nun instagram hesabına ise buradan ulaşabilirsiniz. Herkese keyifli bir akşam dilerim, yakın zamanda tekrar görüşmek dileğiyle.
12 Ocak 2020 Pazar
2020 Okuma Temam, Hedefler ve Listeler
Son yazımda 2019’da okuduklarımı paylaşmış, yılın getirilerini giriş alıp 2020 okuma planımı oluşturacağımı söylemiştim. Bu sene 2019’da tamamlayamadıklarımı kapatmanın yanında bildiğim yazarlar ve akımların üstünde durup “ben bunu iyi biliyorum.” diyebilmek istiyorum. Önceliğim kitaplığımı olabildiğince eritmek. Yani 2020 okuma teması için “Kitaplığını Erit” diyebilirim. ^-^
2020 okumaları için birkaç hedef belirledim. Bunları şu şekilde:
1. Her gün 100 sayfa okumak (Bunu 2018’de yapmıştım ve baya verim aldım.)
2. Kitaplıktan okumak, yeni kitap alımını sıfırlamak. (Artık kitap satılmıyormuşçasına :d)
3. Kurgu dışına ağırlık vermek, en az üç kitaptan birini kurgu dışı okumak
4. Öylesine, aradan çıksın diye okumalar yapmamak
5. Akademik okumalara ağırlık vermek
6. Okurken telefonu uzağa koymak
7. Mircea Eliade’nin elinde olan tüm kitaplarını bitirmek (5 kitap)
8. Tolkien kitaplarını bitirmek (9 kitap)
9. Her ay en az bir Türk Edebiyatı Eseri okumak
10. Şu kişilerde uzmanlaşmak: Eliade, Tolkien, Yaşar Kemal, Isabel Allende, Jung, Marquez
11. Türk kadın yazarlara ağırlık vermek (Önerilere açığım.)
12. Elinde bulunan tüm Latin Amerika kitaplarını bitirmek (Sanırım 15 kadar kitap var)
Bu listenin dışında kendime 48 kitaplık bir mutlaka oku listesi hazırladım. Çoğu senelerdir kitaplığımda bekleyenlerden oluşuyor. Bir kısmını yeni alacağım (İnce Memed mesela^^) Günde 100 sayfa nasıl okunur derseniz, elime kitabı aldığımda 50 sayfa okumadan bırakmamaya çalışıyorum. Veya günde iki saat vermek gerekiyor öyle diyeyim. Eskiden bunu çok rahat yapardım, şimdi zorlanıyorum çünkü telefona çok bakıyorum. Bu yüzden okurken artık telefonumu uzağa alacağım. Bu sene dilediğim yazarlarda ve türde uzmanlaşırsam gerçekten en büyük hedefimi gerçekleştirmiş olacağım. Sıfırdan başladığım tek kişi C. G. Jung olacak ki ona dair farklı kaynaklardan okumalar yapmıştım. Uzmanlık kriterin nedir derseniz okuduğum kişinin yazdıklarındaki alt metni kolaylıkla görebilmek, burada şuna atıf yapmış, şu sebeple böyle yazmış diyebilmek istiyorum.
Seçtiğim maddelerin hemen hemen hepsini sadece kitaplığımdan kitap seçerek karşılayabilirim. Yalnız Türk Edebiyatı okumaları için ilerleyen zamanlarda kitap almam gerekecek. Belki bir ara toplu bir Türk Edebiyatı alışverişi yaparım. Sizden ricam, özellikle çağdaş edebiyatta sevdiğiniz yazarları benimle paylaşır mısınız? Kadın yazarlara ağırlık vermek istiyorum ama kimleri seçsem bilmiyorum. Elimde kadın yazarlardan okunmamış çok az kitap var maalesef, bu alanda baya eksiğim.
Bu arada geçen sene felsefe ve sosyoloji için listeye maddeler koymuştum ama bu sene eklemedim. Kurgu – dışı diye belirttiğim madde ağırlıklı olarak psikoloji ve felsefe okumalarından oluşacak zaten. Biraz da sanat üzerinden ilerlemek istiyorum. Her ne kadar zorlansam da bölüm okumaları yapmam gerekiyor. Özellikle yüksek lisans tezimi yazmaya çalıştığım şu günlerde akademik okumalarımı artırmam lazım. Hiç içimden gelmiyor ama hadi bakalım. :3
Bu arada bloğunu çok severek takip ettiğim Okuyan Bir Muggle klasik okuma maratonu düzenliyor. 2020 boyunca okuyabildiğimiz kadar Türk ve Dünya Klasikleri okumak üstüne kurulu bir maraton. Ben de okumak istediğim klasiklerle katılacağım. İnce Memed, Çalıkuşu, Kasvetli Ev, Faust, Dracula, Beyazlı Kadın, Keyif Evi, Saatleri Ayarlama Enstitüsü gibi bu sene okumayı hedeflediğim klasiklerle maratonda yerimi alıyorum. Katılmak isterseniz burayı tıklayarak yazısına geçebilirsiniz.
Umarım 2020 hepimiz için verimli bir sene olur. Kitaplığımı eritmek üzerine kurduğum okuma temamda başarılı olmayı umuyorum. Sizin 2020 için planlarınız neler, herkese güzel bir hafta dilerim.
3 Ocak 2020 Cuma
2019'da Okuduklarım: 103 Kitap, Bana Kattıkları ve Favoriler
2020'nin ilk günlerinden herkese merhaba. Umarım yeni yıla güzel bir giriş yapmışsınızdır, ben biraz hasta girdim. Aslında bu yazıyı sene bitmeden yazıp 2020 hedeflerime geçmek istiyordum ama ufak bir gecikme oldu. 2019'un ilk iki ayı Polonya'daydım, dönünce de bir süre eski okuma alışkanlığıma geçemedim. Hala da geçmiş değilim. Yine de senelik 100 kitap hedefimi tamamladım. Bunu sırf sayı doldurmak için okunmuş öylesine kitaplarla yapmadım, bu yüzden kendimi tebrik ediyorum. :P Kitaplara geçmeden belirmek isterim ki önemli olan sayı değil, ne okuduğunuz ve size ne kattığı. Bu katkı bilgi de olabilir keyif de. Ben okumalarımda keyif ve bilginin ortasını bulmaya çalıştım. Erasmus dönüşü kendime birtakım hedefler koymuştum. Bakalım bunlar neymiş ve yapabilmiş miyim?
Mircea Eliade kitaplarımı okuyamadım, üzülerek söylüyorum ki hiç Eliade okumadım. :D Her ay yerli edebiyattan bir eser okumadım ama dünyadan okudum. Tolkien ve Yaşar Kemal'den kendimce okudum, nihayet Yüzüklerin Efendisi Serisi'ne başladım. Sosyoloji okuması neredeyse hiç yapmadım ama Latin Amerika ve Felsefe okumaları yaptım. Senenin en güzel okumalarından biri Isabel Allende kitapları oldu. Her ay bir kurgu dışı okudum ama bu konuda daha iyi olmak isterdim. Kurgu-dışı okurken hala zorlanıyorum. Bir yazarın iki kitabını aynı anda okuyamadım, Huymans kitaplarıyla bunu denemek istedim, Tersine beklediğimden çok daha farklı çıkınca yapamadım. Sanırım aynı anda iki - üç kitap okumak pek bana göre değil, çok da zorlamamak lazım sonra insan okumaktan soğuyor. Gördüğüm kadarıyla 2019 hedeflerimi yarı yarıya yerine getirmişim. Peki bu 103 kitap nelerdi, ne okudun ne keşfettin derseniz, okuduklarıma birlikte göz atalım.