19 Ağustos 2018 Pazar

Senelik 100 Kitap Hedefimi Tamamladım: Okuduklarım Bana Neler Kazandırdı?

3 yorum:
2018 bloga en az girdiğim sene olmakla birlikte en çok kitabı okuduğum sene oldu. Şubattan beri yazmıyorum şaka gibi. =( Instagramda fazlasıyla aktifim, oraya yazmak çok kolay olduğundan bloga girmeye üşendim. Böyle böyle aylar geçiverdi. Bu süreçte senelik hedefim olan 100 kitabı tamamladım! Benim için büyük başarı, okuma yazmayı öğrendiğimden beri ilk defa bu kadar çok kitap okuyorum heheh. Şu an 106. kitabımdayım, Rebecca - Daphne du Maurier. Dün yazarın bir diğer kitabı olan My Cousin Rachel'ın filmini izledim. Ondan aldığım şevkle Rebecca'ya başlamaya kadar verdim. 

Şubattan bu yana neler oldu? Yüksek lisansın ders aşamasını tamamladım, (1 seçmeli ders kaldı) erasmusa başvurdum, 14 eylülde Polonya'ya gidiyorum! Erasmus yaklaştıkça kitaplığımdan daha çok kitap okuyayım diyerek son birkaç ay baya okuma yaptım. Orada e - kitap okuyucu kullanacağım, hala almadım ama sanırım Kobo olacak. Bir de okumam gereken ama hep ertelediğim üç beş kitabı seçip götüreceğim. Okul ekimde başlıyor, en yakın arkadaşımla önden İtalya tatili ayarladık ve maalesef ona vize çıkmadı. Büyük ihtimal İtalya'ya tek gideceğim, bu konuda hala kararsızım ama 15 günü Polonya'da gezerek kaybetmeyeyim diyorum, ülke içinde hafta sonu da gezebilirim sonuçta. Bu da böyle üzücü bir durum işte n'aparsınız.

10 Şubat 2018 Cumartesi

2017'nin En İyi Kitapları / Okuduklarım & Tavsiyeler

16 yorum:

Biraz gecikmiş bir 2017'de okuduklarım yazısından merhaba! 2017 yılında 60 kitap hedefi koydum ve tam 103 kitap okudum. Senelerdir ulaştığım en iyi sayı bu oldu. Ve gerçekten çok güzel kitaplar, yazarlar keşfettim. 2017 yılı eskiye göre daha kaliteli okumalar yaptığım bir yıl oldu. Kitap önerisi olması açısından en sevdiklerimi blogumda paylaşmak istedim. Hadi o zaman 2017'nin en iyi kitaplarına bakalım. ^^


Uçurtmayı Vurmasınlar - Feride Çiçekoğlu

"Kuşlar tutsak yaşayamazlarmış. Ya çocuklar, İnci? Onlar tutsak yaşayabilirler mı?"
Neden okumalısınız? Türkiye'nin gözlerden saklanan yüzünü bir çocuğun gözlerinden görebilmek için.



Sofie'nin Dünyası - Jostein Gaarder

"Her zaman en korkulan kişiler soru soran kişilerdir. Sorulara cevap vermek o kadar sakıncalı değildir. Tek bir soru bin cevaptan daha güçlü olabilir..."
Neden okumalısınız? Batı felsefesine giriş için harika bir kaynak. Yazarın kurguladığı dünyaya hayran kalmamak elde değil.



Feo ve Kurt -   Katherine Rundell

"Feo’nun sıra dışı bir hayatı vardı. O ve annesi, kurt vahşileştiriyorlardı."
Neden okumalısınız? Çarlık Rusyası'nın soğuk atmosferinde geçen, şahane çizimleri olan bir kış masalı. Çocuk kitabı olmakla birlikte her yaştan okura hitap ediyor.



2 Şubat 2018 Cuma

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

16 yorum:
Instagram hesabıma gelen soruların çoğu kitap okuma alışkanlığının nasıl kazanılacağı üzerine. Hepsine tek tek yanıt versem de gözümden kaçan şeyler olabiliyor. Bu yüzden kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır, nasıl daha fazla kitap okunur, bunlar hakkında detaylı bir yazı yazayım dedim. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak konusunda sorun yaşıyor, ya da eskisi kadar iyi okuyamıyorsanız bu yazımda işinize yarayacak bilgiler bulabilirsiniz. =)

Günlük sayfa hedefiniz olsun
Kitap okurken genelde her hafta bir kitap bitireceğim ya da ayda şu kadar kitap okuyacağım gibi planlar yaparız. Oysa sayfa sayısı belirlemek çok daha önemlidir. Her gün okuduğunuz belli bir sayfa sayısı olsun ve bunun altına düşmemeye özen gösterin. 10, 20, 50, 100, hiç fark etmez. Ne kadar okuyabileceğinizi düşünüyorsanız o kadar okuyun, yeter ki düzenli olsun. Elinize aldığınız kitabı sayfa sayısına bakın ve günlük sayfa sayısı hedefinizle okuyunca kaç günde biteceğini hesaplayın. Belirlediğiniz günde bitirmeyi bir kere düşününce otomatik olarak ona şartlanıyorsunuz ve kitap daha kolay bitiyor. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyenlere ilk ve en önemli önerim bu. 
Aylık Okuma Planı Yapın
Bu benim yapmayı çok sevdiğim bir şey. Her ay başında elinize kağıt kalem alın ve o ay okumak istediğiniz kitapları seçin. Bunu yaparken sayfa sayısı hedefinize göre hareket etmeyi unutmayın. Kitapların toplam sayfa sayısını günlere bölün, günde kaç sayfa okuyacağınız belli olsun. Kitap seçimi yaparken farklı türleri karıştırın, ne kadar çeşitli olursa okumak da o kadar keyifli oluyor. Bazen kitaplar değişebilir, esnek olun illa bunları seçtim okumam lazım diye kendinizi zorlamayın. Kitap okuma alışkanlığı kazanmanın temelinde okumaktan keyif almak yatar, seçtiğiniz kitaplardan keyif alın. Okuma planlarını yıllık ve haftalık da yapabilirsiniz.

Kısa Kitaplarla Başlayın
Kısa kitapları bitirmesi daha kolay olduğundan okuma şevkiniz de aynı hızda artacaktır. Kitap okuma alışkanlığınız hiç yoksa öncelikle kısa kitaplarla başlayabilirsiniz. Aynı şey uzun zamandır kitap okuyamayanlar için de geçerli. Tabi her kısa kitap kolay okunmuyor, seçerken dikkat etmek lazım. Tavsiye olarak Stefan Zweig kitaplarını verebilirim, kısa ve harika öyküler yazıyor. 

Peki Zaman Nasıl Bulacağım?
"Kitap okumak için yeterince zamanım yok." kitap okuyamama bahanelerinin en başında geliyor. Bana kalırsa bu tamamen söyleyen kişinin kendini kandırması. Çalışan anne olup da ayda onlarca kitap okuyan tanıdıklarım var. Kitap okumayı gerçekten isterseniz zaman bulamamak diye bir şey kalmıyor. Peki bu gerçekten istemekten kastım nedir? Okumayı yemek yemek, uyumak gibi bir ihtiyaç olarak görmek. Boş zamanlarınızda kitap okumayın, bir diğer ifadeyle kitap okuduğunuz sürece boş zaman demeyin. Bunun için özellikle zaman ayırın. Çünkü kitaplar ruhun, yaratıcı düşünmenin, bilgi birikiminin gıdasıdır. Bu kadar özel bir şeye ayıracağınız zaman da özel olmalıdır. Okumayı temel bir ihtiyaç olarak görün, zaman sorunsalı böylelikle çözülecektir. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...