Yeni yıl başlangıçlarında elime kağıt kalem alıp bu sene nasıl okumalar yapsam diye not almayı seviyorum. Eskiden daha bodoslama okurdum ama artık bununla yetinemiyorum. Doyurucu okumalar için kitap zevkinizi bilmek ve o yönde okumak daha iyi hissettiriyor. Özellikle yeterince zamanınız yoksa ve kitap okumayı seviyorsanız mutlaka bir plan yapın derim. 2017'de 60 kitaplık hedef koymuştum, şu ana kadar 101 kitap okudum ki bitmek üzere olan iki kitabım daha var. Bunu zamanım olduğu için yapabildim. Eylül sonunda yüksek lisansa başladım, artık kitaplara daha az vakit ayırmam gerekiyor. O yüzden geçen seneye göre daha detaylı bir plan yapmaya karar verdim. Umarım okuma planım sizin için de örnek teşkil eder.
Öncelikle okuma planımdan kastımın genel olarak aylık olduğunu belirteyim. Zaten yıl içine yayılacak büyük planlar yaparsam sıkılıp vazgeçebiliyorum. Bununla birlikte günlük & haftalık & aylık & yıllık, her ölçekten hedefler koydum tabii. Her gün en az 100 sayfa, haftada en az 700 sayfa okumak istiyorum. Siz de plan yaparken kitaptan ziyade sayfa sayısı hedefi koyun. Böylesi daha somut oluyor. 100 değil de 50, 25 diyebilirsiniz, nasıl uygun geliyorsa. Aylık hedeflerim ise şu şekilde:
- Her ay en sevdiğim yazarlardan birer kitap okumak. Biri Ursula K. Le Guin idi. Şimdi onunla birlikte Stefan Zweig de okuyacağım. Zweig bir ara acayip popüler oldu, neden herkes okuyor kısa ve ucuz olduğu için mi diye düşünürken çekilişle üç kitabını kazandım. Ve okuduğum en iyi karakter tahlilleriyle karşılaştım. Yazara olan hayranlığım artarak devam ediyor. Sonuç olarak 2018 yılında her ay bir Ursula K. Le Guin ve bir Stefan Zweig kitabı okumak istiyorum. İlerde şu yazarı çok sevdim dersem onu da listeye ekleyebilirim.
- Gotik Edebiyat Okuma Kulübü kapsamında her ay bir gotik edebiyat eseri okuyacağım. Ocak ayınınkini Otranto Şatosu olarak seçtik, isterseniz siz de bizimle birlikte okuyabilirsiniz.
- Her ay Latin Amerika Edebiyatı'ndan bir kitap okumak. Latin Amerika Edebiyatı'nı Marquez ile tanıdım, Laura Esquivel ile hayran oldum ve Isabel Allende ile bağlandım. Bununla birlikte keşfetmediğim bir sürü yazar & kitap var. Geçen bahar Latin Amerika'dan okuyacağım diyerek kitapları depoladım ama birkaç tanesi hariç hepsi kaldı. Her ay birer tane okumak daha makul bir hedef olacak.
- Bölümümle ilgili en az bir kitap okumak. Akademik devam etmeyi düşündüğüm için bu yönde okumalar yapmak benim için önemli. Bu maddede bir mi iki mi desem emin olamadım, en az bir sallantıda bir ifade oldu. O yüzden en az 500 sayfa diyebilirim. Neyse şimdilik böyle kalsın. =) Bu arada bilmeyenler için, şehir ve bölge planlama okudum. Bölümle ilgili sorularınız olursa seve seve yardımcı olurum.
- Her ay bir felsefe kitabı okumak. Felsefe okumalarına başladığımdan daha önce bahsetmiştim. Şimdilik bilinen eserleri okuyorum. Platon'dan Devlet, Sofie'nin Dünyası gibi. Bununla birlikte doğu felsefesi daha çok ilgimi çekiyor, ilerledikçe o yönde okumalar yapacağım sanırım.
- Her ay Türk Edebiyatı'ndan bir kitap okumak. Bu madde sonlara kaldı ama belki de listedeki en önemlisi. Çeviri edebiyata o kadar daldım ki ülkemizden okumalar yapmayı unuttum, pek yapasım da gelmedi açıkçası. Geçen yaz okuma maratonunda bir haftada Türk Edebiyatından baya okusam da bunu her ay düzenli yapmam daha iyi olacak. Bu madde için de en az bir kitap diyebilirim.
- Her ay bir şiir kitabı okumak. Şiir çok yeni olduğum bir alan. Düz yazı gibi okunmuyor, haliyle anlamakta zorlanabiliyorum. Bu yönümü geliştirmek için her ay bir şiir kitabı okuyacağım. Ocak ayı kitabım Ursula K. Le Guin'den Tanrı Kuşlarıyla Buluşmak Olacak. Bir taşla iki kuş oldu heheh.
Klasiklerle ilgili bir madde koysam mı diye düşündüm ama şimdilik böyle kalsın. Zaten şu an sekiz kitap etti, kalan vaktimde de kitaplığımda okunmayı bekleyen seri devamlarına, okumayı sevdiğim ve rahat okunan (çocuk kitapları gibi) türlere geçerim. Siz de listenizi çok geniş tutmamaya özen gösterin, belli sınırları olsun. Yıllık hedeflere gelirsek, bu kısımda çok büyük oynayabilirim ama kendimi tutacağım. :D Şimdilik sadece Yüzüklerin Efendisi Serisi'ni ve Silmarillion'u bitirmeyi hedefliyorum.
2018 yılı için okuma planım bu şekilde. Umarım size de okuma düzeni için birkaç fikir vermiştir. Okuma planı yaptıysanız benimle paylaşmayı unutmayın. Görüşmek üzere, mutlu seneler!
musmutlu olmanı diliyorum yeni yılda :) sevgiler ...
YanıtlaSilAynı şekilde, sevgiler =) <3
SilBenim açımdan çok faydalı bir yazı oldu. Bende sanırım şimdilik 1 şiir kitabı 1 günümüz popüler romanları ve 1 Türk 1 yabancı klasik hedefleyeceğim. Üniversite sınavına hazırlık döneminde olduğumdan hedeflerimi minimum düzeyde tutuyorum. :) Yazı için teşekkürler, sevgiyle kal. :)
YanıtlaSilFaydalı olmasına çok sevindim. Üniversite sınavları için başarılar dilerim, umarım istediğin okulu ve bölümü kazanırsın, sevgiler =)
SilÇok iyi fikir okunacak kitapları kategorize etmek. Hiçbir zaman sınırlardan hoşlanmadım, Bu ay şu kitabı, şu kitabı ve şu kitabı okuyacağım demek fazlasıyla sınırlayıcı oluyor bana göre. Çoğunlukla o kitapları okuyamıyorum.Ama ben de kategorize edersem en azından hangi kitabı okuyacağıma karar verebilirim ve okuduklarımı rayına oturtabilirim. :)
YanıtlaSilAyrıca bullet journal kullanmaya başladım bir kaç aydır. Haftalık planlamadın ardından okuduğum kitaplardan beğendiğim alıntıları yazıyorum. Aylık bu şekilde bir liste hazırlayıp en azından beş kitabı kategoriye uygun şekilde okuyabilirim. :)
Kitap sınırından ben de genel olarak hoşlanmıyorum, kategoriler tam kıvamında bir sınır çiziyor. =) Bullet Journal'a geçen senelerde başladım fakat bir süre sonra üşendim. Çizim falan yaparken vaktimi boşa harcıyormuş gibi hissettim umarım sen öyle düşünmez ve devam edersin. Sevgiler =)
SilHer ay bir şiir kitabı benim de listemde. Planın harika, umarım hepsini gerçekleştirirsin.
YanıtlaSilÇok teşekkürler, umarım hepimiz gerçekleştirebiliriz. =)
SilÇok güzel bir plan yapmışsın. Ben 2018 için 120 kitap hedefi koydum kendime. Şimdilik hiç o kadar kitap okumadım. İçimden bir ses okuyamayacağımı söylüyor ama ayda on kitap diye hesaplamak hoşuma gittiğinden 120 dedim :-)
YanıtlaSilHaftalık 700 sayfa benim de hedefim olacak.
Ben ayda dört klasik, iki romantik, birkaç tane de kısa, okunması kolay kitap diye hedef koydum. Ne kadar uyarım bilmiyorum.
Okuma hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz bir yıl diliyorum. İyi seneler :-)
Henüz kitap hedefimi belirlemedim, sanırım 100 gireceğim. =) Umarım hedeflerimizi fazlasıyla gerçekleştirir, çok güzel kitaplar & yazarlar keşfederiz. İyi seneler! =)
Silhedef belirledikten sonra adeta onlara uymamak için kendimle yarışan biri olduğumdan mütevellit hedef koyamasam da böyle yazıları okumaya bayılıyorum :) zweig'ı herkes sevmesin o bana ait olsun istiyorum. birisi onla ilgili övgü dolu bi şeyler yazdığında sevgilime yavşıyormuşçasına geriliyorum :D oğuz atay, franz kafka ve haruki murakamide de durum böyle:D tamam baya sapıkça kabul ediyorum :D
YanıtlaSilAhahahah çok güldüm. :D Seni çok iyi anlıyorum, gerçi yazar konusunda sevdiğim yazarı seven birilerini görünce mutlu olup muhabbet etmek istiyorum. ama fangirlü olduğum bir kitap karakterini paylaşmak istemiyorum bazen. :D Yazıları okumayı & yazmayı ben de seviyorum, umarım gerçekleştirmesini de yaparız. :D
SilYeni keşfettim seni keşke daha önceden tanıyabilseydim. Sayfana göz gezdirirken birçok yazını okudum ve anlatım tarzını çok beğendim tamda ihtiyacım olan kişi sensin işte:D Yaptığın plan harika kesinlikle uyacağım. Bundan sonra daha sıkı takipteyim. Başarılarının devamını diliyorum.Güzel yerlere gelecegine inanıyorum.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, böyle geri dönüşlerden şevk alıyorum. =) Umarım 2018'de çok güzel kitaplar okuruz, sevgiler! =)
SilUmarım hedeflerimizi gerçekleştiririz. =) Otranto Şatosu'nu ocağın 20sine kadar okuyup kalan 10 günde tartışacağız, okumak istersen beklerim. =)
YanıtlaSilYıllardır bu şekilde bir planlama yapıyorum ama her zaman planları tutturamıyorum maalesef :( Yine de plansız olmaktan iyidir :)
YanıtlaSilYaptığın planları kesinlikle uygulamaya çalışacağım:)) ihtiyacım var:)
YanıtlaSilTeşekkür ederiz:)))
Ben sene başımda 100 kitaplık bir liste yaptım onun üzerinden gidiyorum şimdilik.. Okudukça da yazıyorum blogumda .. Türk Edebiyatından asla vazgeçme özellikle de Yaşar Kemal den
YanıtlaSil