2 Haziran 2016 Perşembe

UKitap Nedir?






















Merhabalar, bu yazım sık  kullandığım bir site olan UKitap hakkında olacak. Siteye şubat 2014'ten beri üyeyim, yirmiden fazla takas - alım satım işlemi gerçekleştirdim ve çok memnun kaldım. Site hakkında hem blogdan hem de diğer sosyal medya hesaplarımdan sorular alıyordum. Bu yazıda UKitap'ın işleyişiyle alakalı bütün detayları vermeye çalışacağım.

İlk olarak UKitap nedir? sorusuyla başlarsak, UKitap kitap takası ağırlıklı olmak üzere ikinci el kitapların alım - satımını da yapabileceğiniz bir site. Arayüz kullanımı çok rahat olduğundan üye olunca zorluk çekmeden kullanmaya başlayabilirsiniz. Hemen belirteyim UKitap üyeliği için normalde davetiye gerekiyor ama belli zamanlarda davetiyesiz de üye olabiliyorsunuz. Bugün kontrol ettim, şu an  siteye davetiyesiz üye alımı var. Girip üye ol derseniz sizden belli bilgiler isteyecek, kitapsever biriyseniz büyük ihtimal kabul edilirsiniz. =) Bir de bazen davetiye için mesajlar alıyorum, maalesef benim davetiye gönderme yetkim henüz yok. 

Sitenin amacı çok basit, her üye takas edebileceği kitapları ve istediklerini ekliyor, istekleri örtüşen üyeler birbirlerine mesaj atıyor ya da takas teklifi gönderiyorlar. Anlaşırlarsa adres bilgileri veriliyor, kitaplar kargolanıyor ve takas tamamlandığında üyenin karnesine takas ile ilgili yorum yapılıyor. 
























Bu benim üyelik profilim. Profil notunuz ne kadar açıklayıcı olursa işlemleriniz de o kadar istediğiniz yönde olur. Sitede ücretsiz üye iseniz kitap satımı yapamıyorsunuz ve takas - istek listenize en fazla 100 kitap koyabiliyorsunuz. Benim için ücretsiz üyelik yeterliydi o yüzden üst üyeliklere geçmedim. Ücretliler de gayet uygun fiyatlı zaten, isterseniz üye olduktan sonra geçebilirsiniz. =)

Takas listenize kitap eklemek için, arama kısmından kitap ismini aratıp çıkan kitabı kitaplarıma ekle butonuna tıklayarak ekleyebilirsiniz. İstediklerinize eklemek içinse çıkan kitap için istek listeme ekle derseniz kitabı istediklerinize eklemiş olursunuz. Üye olduğunuzda anasayfanızda en üstte "eklenen istediğim kitaplar" kısmı olur. Oradan istediklerinizi takip edebilirsiniz. "Bana Özel" sayfasından eşleşmelerinize bakabilirsiniz. Bu arada bir kitabı hem satabilir hem de takas listenize koyabilirsiniz. Ancak sitenin asıl amacı takas olduğundan kitap satacaksanız fiyatın düşük olması gerekiyor. Bununla ilgili kuralları siteye üye olduktan sonra okumanızı tavsiye ederim.

Siteyi yeni kullanan ve yakında kullanacak olanlara birkaç tavsiyem olacak. Öncelikle, takasa eklediğiniz kitapların durumunu çok iyi belirtin. Korsan mı, yırtığı var mı vs. bunları açıklama kısmına mutlaka ekleyin. Hiç okunmadıysa da belirtin ki kitabınızın yeniliği anlaşılsın.

Profil notunuz açıklayıcı olsun. Tek kitap takası istemiyorsanız belirtin, en çok aradığınız kitapları ya da ilgilendiğiniz türleri yazabilirsiniz. Takas etmek konusunda kararsız kaldığınız kitaplar varsa o kitapların açıklamasına "x kitapla takas edeceğim" ya da "profilimde aradıklarımla takas edeceğim" derseniz istemediğiniz kitaplar için teklif almazsınız.

Nezaketli olun, mesajlaşırken senli benli konuşmayın. Gelen mesajlara olumsuz da olsa dönün. Takas teklifinde size merhaba diyen üyeye sadece red butonuna basarak yanıtlamayın, ilginizi çekmediğini belirtin. Bunlar gerçekten önemli şeyler. Nezaketli insanlar sayesinde siteyi sorun yaşamadan kullanabiliyoruz. Geçen bir üye bana "takassssssssssssss" diye bir mesaj atmış. Gel de sinir olma şimdi. -_- 

Kargo gönderiminde genellikle herkes ptt kargo kullanır ve her kullanıcı gönderdiğini öder. Kesinleşmiş takaslarınızda bunu belirtirseniz sorun yaşanmaz. Genellikle aynı günlerde gönderim yapılamıyorsa yeni üyenin erken göndermesi daha makul olur. Sitede eskiden birkaç kişi kitap - ücret gönderimi yapmamıştı. Tek  tük de olsa sahte - dolandırıcı hesabı açılabiliyor. Bu sebeple yeni üye olan biriyle işlem yapıyorsam ilk olarak karşı tarafın göndermesini bekliyorum. Şimdiye kadar güvenlikle alakalı hiç sorun yaşamadığımı da belirteyim. =) 

Takas yapıyorsanız karşınızdakinden kitapların kondisyonu hakkında detaylı bilgi istemenizi tavsiye ederim. Bazı üyeler kitabın boyutunu ya da basım yılını belirtmiyor. Elinize beklediğinizden daha farklı bir kitap ulaşabiliyor. 

Sitenin Meydan kısmında aradığınız kitapları yazabilirsiniz. Sürekli güncel olan "İndirimli Kitap Kampanyalarını Paylaşalım" sayfasından indirimleri takip edebilir ve gördüklerinizi yazabilirsiniz. 


Umarım yazım yardımcı olmuştur. Aklınıza takılan sorular olursa yorum bırakabilirsiniz. Herkese iyi günler. =)

9 yorum:

  1. Hiç duyduğum bir site değildi öğrendiğim çok iyi oldu bu arada sitenizi takipe aldım bloğuma da beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok severek kullandığım bir site, tavsiye ederim. =) Bloguzuna hemen bakıyorum sevgiler=)

      Sil
  2. Bu yazıyı yazdığın çok iyi oldu. Birçok kişinin Ukitap'tan haberi yok. Bence her kitapseverin yararlanması gereken bir site. Ben henüz iki aylık üyeyim ve iki takas gerçekleştirdim. İkisinden de çok memnun kaldım. Gelecek ay taşınacağımız için eylüle kadar takas düşünmüyorum ama eylülden sonra elimdeki verebileceğim bütün kitapları siteye ekleyip sitede aktif olacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim, inşallah bir gün beraber takas gerçekleştiririz. =) Bu arada yeni eviniz şimdiden hayırlı uğurlu olsun. ^_^

      Sil
  3. ilk üye olmak istediğimde davetiye ile üye alıyordu ve mecbur uzaktan uzaktan izliyordum. baktım geçen davetiyesiz üye olunabiliyor hemen oldum! :D henüz vakit bulup da istediklerim listesi hazırlayamadım ama en kısa zamanda hazırlayacağım :>
    yazı için teşekkürler bilmeyenler için bilgilendirici olmuş:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üye olmana çok sevindim, uyuşan kitaplarımız olursa takas yaparız umarım. :D

      Sil
  4. Aa ilk kez duydum ben... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç olsun da güç olmasın. :D Takas yapmak istediğiniz kitaplarınız varsa bakmanızı tavsiye ederim

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...