11 Kasım 2016 Cuma

Aylak Adam - Yusuf Atılgan / Kitap Yorumu


Adı bile yok, ona sadece C. demiş Yusuf Atılgan. C. bir aylak, babasından kalan geliriyle yaşıyor. Çalışmıyor musun diyenlere, "Aylağım ben, çalıntı parayla yaşıyorum." cevabını veriyor. Melankoli yüklü bir karakter. Sokakları sanki aradığını her an bulacakmış gibi bir istekle dolaşıyor. Arayışı olmasa yaşama isteği de olmayacak muhtemelen. 
Aylak Adam Türk Edebiyatı'nın en popüler kitaplarından biri. Çok okunuyor, alıntıları paylaşılıyor. Okuyucuları genel olarak derinden etkilemiş, insanlar kitapta kendinden çok şey buluyor çünkü. Yine de kitabın popüler kültürün içinde şişirildiğini düşünüyorum. Eğer C. çevremizden biri olsaydı eminim onu çok sinir bozucu bulurduk. Parasıyla her şeyi yaptırabileceğini düşünüyor, yer yer kabalaşıyor hatta. Tahammülsüz biri ve daimi melankolik. Kısacık kitabı uzatan bir ruh hali var. Adeta cümleleri genişletiyor. Kitap ilerledikçe baba parasıyla geçinen birinin aylak biriyim ben heheheh diye dolaşmasından rahatsız oldum. Oraya buraya savuracak parası olmayan bir aylak okusaydık o zaman C.'ye hak verirdim. 

Kitapta çok sık geçmeyen bir karakter daha var. Onun da adı B. C.'den ziyade B.'yi sevdim, birbirlerine benziyorlardı ama B. daha samimi geldi bana. C.'nin aradığı kişi oydu belki de, okuyup siz karar verin. 

Aylak Adam değişik bir tat. Ama kesinlikle abartıldığı kadar iyi değil. Avrupalı gibi yaşayan, anadolu kökenli zengin ailelerin zengin çocuklarının buhranlarını okumak bir süre sonra düşündürücü olmaktan çıkıp boğucu bir hal alıyor. E banane senin burjuva travmalarından diyesi geliyor insanın. Sonuç olarak kısacık bir kitap zaten, her türlü okunur. Az çok bir şeyler kattığını hisseder kapatırsınız kitabı. 

11 yorum:

  1. Ben lise yıllarımda okumuştum ve etkilenmiştim, hatırlıyorum. B'yi ben de daha çok sevmiştim, hayatımın kitabı inanılmaz güzel diyemiyorum ben de. Zaten Yusuf Atılgan'ın atmosferi de çok boğucu geliyor, Anayurt Oteli daha fenaydı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aylak Adam'dan sonra Anayurt Oteli'ni okurum diye düşünmüştüm ama bir süre Yusuf Atılgan okumamaya karar verdim. Bir - iki sene onun atmosferinden uzak kalsam daha iyi olacak. :3

      Sil
  2. Benim okumadığım ama okumayı çok istediğim bir kitap :) Ben severim diye düşünüyorum. Tarzıma uygun olduğunu biliyorum. Ben bu tür kitapları seviyorum galiba :):)

    YanıtlaSil
  3. Çok görüyorum bu kitabı ama neden bilmiyorum hiç ilgimi çekmedi benim ya. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zevk meselesi,ben de çok gördüğüm için merak edip okudum ama beklediğimi bulamadım. ^.^

      Sil
  4. Okunacaklar arasında bekliyor. Sanırım daha da bekleyecek.

    YanıtlaSil
  5. Türk yazar çok fazla okumuyorum ama bana biraz Ernest Hemingway in Güneş de doğar ını hatırlattı merakta ettim aslında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak ettiyseniz bakın bence, kısa bir kitap zaten =)

      Sil
  6. İnsan heveslenince hemen okuyası geliyor, bence de çok beklentiye girmeden başlarsan daha iyi olur =)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...