8 Ocak 2017 Pazar

Blogların Ortak Sorunu: Emek Hırsızlığı

Herkese merhaba. Bu yazıyı uzun zamandır yazmak istiyordum. Bugün koymak hiç aklımda yoktu ama tesadüfen gördüğüm ve canımı sıkan bir durumdan dolayı yazmadan edemedim. Instagram hesabıma son blog yazımın linkini vermek için adımı aratırken Büyülü Ayraç ismiyle açılmış bir google+ profili ve youtube kanalı olduğunu fark ettim. Aslında profil açılalı baya olmuş, tarih olarak mart 2015 gözüküyor. O tarihten beri hiç paylaşım yapılmamış. Büyülü Ayraç'ın çok özgün bir isim olduğunu iddia etmiyorum. Yine de kitaplarla alakalı bir hesap açan kişi aynı isimde farklı bir hesap var mı diye kontrol etse keşke. Blogumu açtığım zaman isim ararken aklıma başka bir bloga benzeyen bir isim gelince bile vazgeçmiştim. Kitap okumayı seven birinin yaratıcı ve özgün olması gerekir diye düşünüyorum. Okudukça öğrenilen ve fark edilen onca şey ister istemez insana bu özellikleri yüklüyor. Bu sebeple, kitap okumayı blog açacak kadar seven birinin özgün olmasını beklerdim.


Hesap bu. Anladığım kadarıyla yaşı küçük biri. Belki de benim okuyucumdu, özenip aynı isimle blog açtı bilemiyorum. Bloguma girmek için Büyülü Ayraç diye arattıldığında üst sayfalarda bu hesap da çıkıyor. O yüzden sizden ricam buradaki linki ve bu youtube kanalını  kötüye kullanım bildirmeniz ve  engellemeniz. Onca emekle büyüttüğüm blogumun isminin başkaları tarafından kullanılmasına seyirci kalamam. Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim. 

Değinmek istediğim bir konu da yazılarımızın kopyalanması. Birkaç gün önce çok sevdiğim blogger arkadaşımın haber vermesi sayesinde birinin yazılarımı kopyaladığını öğrendim. Kitap yorumlarımı kendi yorumuymuş gibi alıp Instagram hesabında paylaşıyormuş. Tatlı bir dille uyardığımız için özür dileyerek bir daha yapmayacağını belirtti ve kopyaladığı yazıları kaldırdı. Üstelik bunu yapan kişi çocuk yaşta değildi. İnsanlar hangi psikolojiyle başkasının yazısını ya da fotoğraflarını izin istemeden alıyor bilmiyorum. Daha önce instagramda bir hesap bana sormadan paylaşımımı paylaşmıştı. Kullanıcı adımı etiketlediği için sorun etmedim ama artık bunlara da geri dönüş yapacağım. Link verilse bile izin alınmadan yapılmasını doğru bulmuyorum.



Bloggerların sık karşılaştığı bu durumun birkaç çözümü var. Bunlardan biri az önce keşfettiğim "Blogger Kopyalanan Yazılara Otomatik Kaynak Linki Eklentisi adlı yazı. Hatta bunu bloguma kopyalarken "Sosyal Medya Cafe İçeriğidir!" diye bir yazı çıktı. :D Bilgi amaçlı sizinle paylaşıyorum. Uygulanabilir duruyor ama gördüğünüz üzere o kısmı silip yazıyı kendi yazınız gibi koymak da kolay. Bazı bloglarda yazıların kopyalanamadığını görmüştüm, onu araştırmayı planlıyorum. Gerçi ben de bazen bloguma girip yazımı kopyalayıp instagram hesabıma koyuyorum. Bu seçenek bana biraz sorun yaratacak gibi duruyor. Bildiğim son seçenek ise Yorum Cadısı blogunun yazarı Fehiman'ın öğrettiği, blog yazılarını googleda aratmak. Çalınma ihtimali olduğunu düşündüğünüz yazılarınızın bir kısmını aratarak sizin siteniz dışında farklı bir yerde olup olmadığını görebilirsiniz. Emek hırsızlığını ifşa edebilmek için iyi bir yöntem olduğu düşünüyorum. 

Sizin de emek hırsızlığını engellemek için bildiğiniz yöntemler varsa lütfen benimle paylaşın. Destek olmak adına blogunuzda ve diğer sosyal medya hesaplarınızda bu konuyla alakalı bir yazı paylaşırsanız çok sevinirim. Umarım emek vererek bir şeyler üreten hiç kimse böyle can sıkıcı durumlarla karşılaşmaz. Unutmadan, blogumun dördüncü yaş günü çekilişi hala devam ediyor. Gotik Edebiyat Seti hediye ettiğim çekilişe buradan ulaşabilirsiniz. Herkese mutlu pazarlar. 

19 yorum:

  1. Çalıntı yazı ve paylaşımlarla ne yazık ki bende sık karşılaşıyorum, çok güzel bir yazı okuyorum ve fark ediyorum ki aslında yazı çalıntıymış. Bu büyük hayal kırıklığı oluyor.
    Bende bloguma isim bulurken baya uğraşmıştım, aynısı ya da çok benzeri olmasın diye.
    Ben bir kaç sitede tesadüfen kendi yorumumla karşılaşmıştım ama önemsememiştim açıkçası, bu yüzden hiç önlem araştırmadım. Ben yazıyorum, gerisiyle ilgilenmiyorum pek. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden ben de ilgilenmezdim ama arttikça rahatsızlık duymaya başladım. Özellikle bugün gördüğüm isim benzerliği beni rahatsiz etti. Umarım sen de denk gelirsen uyarirsin çünkü biz sessiz kaldıkça daha rahat kopyalayacaklar.

      Sil
  2. 1 kuruş çalan da 1 milyon dolar çalan da hırsızdır. Küçüğü büyüğü yok bu işin lakin engellemek biraz zor. Bazen umursamamak ve takipçilerine güvenmek en iyisi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, emek hırsızlığı göz ardı edilecek bir şey değil. Takipçilerime güveniyorum zaten ama uğraşıp yazdığım bir yazıyı başkasının kopyalamasını kabul edemem. O_o

      Sil
    2. Biz senide yorumlarını da biliyoruz rahat ol :D

      Sil
  3. gecmıs olsun gun gecmıyor kı yenı bır emek hırsızlıgı ıle karsılasmayalım...

    YanıtlaSil
  4. Aah ahh bu konudan asiri muzdaribim.. Hala bloguma attigim tum yazilar çalınıyor malesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten üzüldüm bu kadar çok olduğunu bilmiyordum o_o

      Sil
  5. linkten bildirim yaptım. internet ortamında iyiside kötüse de var Lakin link verilerek yazıyı senin yazdığını bildirerek yapılan paylaşımın hırsızlık olduğu fikrine katılmıyorum gerçekten yazını beğenmiş olmalı ki başkalarıda okusun diye paylaşmış linkini de eklediyse sorun olmaz diye düşünüyorum naçizane. Bence yapılacakları yapıp canını da fazla sıkma ne kadar konuyu düşünürsen o kadar çok örnek çıkar karşına.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildirim yaptığın için teşekkür ederim. Ben de link verilerek paylaşım yapılmayı hırsızlık olarak görmüyorum, sadece eğer paylaştığım bir fotoğraf veya yazı alınacaksa izin alınmasını tercih ederim. Çok düşünürsek içinden çıkmaz bir hal alır gerçekten, gördükçe uyarmak, blog dünyasına yeni adım atacak olan kişileri bu konuda bilinçlendirmek en iyisi. Herkes tavrını koydukça bu emek hırsızları bir nebze olsun azalır diye düşünüyorum.

      Sil
  6. Hayır anlamıyorum böyle yapınca eline ne geçtiğini? Bir insan kendini kandırıp bundan mutluluk duyabilir mi aklım almıyor gerçekten. Şikayet edeceğim ben de şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Desteğin için çok teşekkür ederim. İsmimi alan kişi muhtemelen yaşça küçük, kötü bir niyeti olduğunu sanmıyorum ama yine de rahatsız oldum. Yazı kopyası ise gerçekten içine girdikçe çıkılmaz bir hal alıyormuş bunu fark ettim, düşündüğümden daha fazla kopya yapan insanlar varmış.

      Sil
  7. Bence büyülü ayraç son derece özgün bir isim bu gibi durumlarda hiç hoş değil herkes yaratıcı olsa keşke:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, keşke herkes daha ince düşünüp özen gösterse o zaman dünya çok daha yaşanılır bir yer olurdu <3 :D

      Sil
  8. Ben de 2 ayrı içeriğimi kopyalayan siteyle karşılaşmıştım. Biri bir siteydi, diğeri blog hesabıydı. O kadar can sıkıcı bir durumdu ki, bir yere kadar umursamasanız da yazı yayınladığınız an boot programlarıyla yazınızın aynı anda o sitelerde de yayınlandığını görmek çok kötü bir duygu. Sonrasında şimdi tam hatırlamadığım bir ayar değişikliği yapmıştım ve siteler yazılarımı otomatik çekemez olmuştu. İsim hırsızlığı da başka bir sıkıntı tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi ya :( Direkt yazı çekilmesi gerçekten çok sinir bozucu bi durum umarım benim de başıma gelmez :/ Aslında yöntem araştırayım diyorum ama kod girme yeteneğim eksi bir olduğu için becerebilir miyim bilmiyorum :D

      Sil
  9. Evet büyük ihtimalle kötü amaçlı değil, yine de önünü almak gerekiyor. Yazı kopyalanması çok daha sinir bozucu bir durum. -.-

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...