12 Nisan 2013 Cuma

Göz - Stephen King



     Hayvan Mezarlığından sonra King'in hangi kitabını okusam diye düşünürken bu sene Carrie'nin sinemalara gireceğini öğrendim. Fragmanını çok beğendiğimden (Kitabı okumak isteyenler izlemesin ama spoiler içeriyor.) Göz'ü okuyayım dedim. Kitabın baskısı tükenmiş, ancak ikinci el bulabiliyorsunuz. Neyse ki ilk aramamda buldum kitabımı. Bulamayanlar da üzülmesin zaten filminden dolayı yeni baskısını çıkarırlar. Dün okumaya başladım ve dün bitti, yorumumu Goodreads'e koymuştum, buraya da aynısını aktarayım.

     Carrrie White... Bu ismi unutacağımı sanmıyorum. Çok etkilendiğim kitaplara bir yenisi daha eklendi. Hayır anlamıyorum şu insanlar birilerini hor görmekten ne zevk alıyor? Sen açta kendi bi taraflarına gül. Bu kitap kurgu olabilir, bilim-kurgu kısmını çıkarırsak aynı durumu yaşayan binlerce kız olduğundan eminim ama bundan emin olmam da korkutuyor beni. Herkes hayatında bir gece bile olsa huzurla ve yarın mutlu uyanacağını düşünerek gözlerini kapatmayı hak eder, herkes sevilmeyi hak eder. Belki onu kalpten olmasa da sevenler vardı, annesi de kendince seviyordu ama yeterli değildi. Yine de umudunu yitirmedi Carrie, topluma dahil olma inancını kaybetmedi. King'in kaleminden çıkmış bu kızda herkes kendinden bir parça bulacak diye düşünüyorum. Bir Hayvan Mezarlığı kadar korkunç değil, hatta hiç korkunç değil ama kesinlikle çok daha çarpıcı.


     Bir iki şey daha ekleyecek olursam, kitap hem olayın yaşandığı zamanda hem de sonrasında geçiyor. Konumuz kısaca şöyle; Annesinin aşırı din bağlılığından dolayı (yobaz ve ötesi bir tutum) yaşıtlarından farklı bir şekilde büyüyen Carrie okulunda hem dışlanmakta hemde tacizlere maruz kalmaktadır. Bu durumu değiştirmek ve normal bir yaşam sürmek ister ama yakasını bırakmayan okul arkadaşlarından dolayı işi oldukça zordur. Sonunda patlama noktasına gelir vee devamı kitapta.

    Kitabı okurken sıkıldığım ya da monoton bulduğum tek bir sayfa bile olmadı. Dili akıcı ve devamında ne olacağına dair bir merakla okuyorsunuz. Kitap Türkçe'ye neden "Göz" diye çevrilmiş pek anlamadım ama çok takılmamak gerek.  2013 Yapımı olan Carrie filmi ise Ekim ayında vizyona giriyor. Evet daha çok var, umarım zaman su gibi akıp geçer, merakla bekliyorum filmi.



Düzeltme: Kitabın yeni baskıları da varmış, Ümraniye Meydan'ın oradaki D&R'de gördüm.

8 yorum:

  1. Göz d,ye girmekle beraber çıkan bütün kapakları aynı derecede mantıksız. Carrie'ni bende apayrı bir yeri var o olmasaydı belki King, King olamayacaktı. Carrie yayın evleri tarafından sürekli geri yolladığından en sonunda çöpe gitmiş bir kitap biliyormuydun. Stephen'in eşi Tabitha olmasa belki bize hiç ulaşamayacaktı. Ama ne oldu biraz cesaret ve birkaç değişiklikle birlikte King'i zirvelere taşıdı. Her Stephen King hayranının gözbebeğidir bu yüzden :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa bunu bilmiyordum, Tabihta teyzeye buradan teşekkürlerimi sunuyorum. :D O olmasa Carrie ve diğer King kitapları belki de bize hiç ulaşmayacaktı demek..

      Sil
  2. Göz diye çevirmelerine ben de çok takılmıştım. Kitabı ben de okudum zamanında ve alıntıladım. Gerçekten güzeldi ve bir çırpıda bitirmiştim. King'in en sevdiğim kitaplarından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzeri başka kitaplar bulabilirsem okumak istiyorum ben de çok beğendim.

      Sil
  3. King in okudum tek kitabıdır (yanlış anlaşılmasın zamanım olmadığından Kule Serisine başlayamadım merak ediyorum ) 14 yaşında falandım okuduğumda ilk defa bir kitabı bir günde bitirmiştim ve tepkim vay canına bunca insanın neden bu adama hayran olduğunu anlamak hiç de zor değil! adam yazıyor ya! olmuştu 76 yapımı başrol oyuncusuna Oscar adaylığı getiren filmini bulmak için baya uğraşmıştım.. şansıma yeniden yapıldı :) ama ben Chloe Grace Moretz in Carrie yi oynamak için biraz güzel olduğunu düşünüyorum.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda sana katılıyorum Carrie çirkin bir kız değildi ama o kadar fit de değildi. Bakalım Chole Moretz nasıl bir performans sergileyecek..

      Sil
  4. carrie yi en iyi canlandıran kişi Angela bettis tir ondan iyisi olamaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef eski filmlerini izlemedim ama Moretz'den umutluyum. ^^

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...