19 Mayıs 2013 Pazar

Efsane Seriler #3: Harry Potter Serisi



Bu yazımda fantastik seven herkesin gerek kitapları, gerek filmleriyle sevgisini kazanan Harry Potter kitaplarından bahsedeceğim. Harry Potter'la  yedi yaşındayken Felsefe Taşı'nın filmi ile tanıştım. Çok severek izlemiştim fakat o dönemler şu an ki kadar önemsemiyordum seriyi. Benim dönüm noktam ortaokul başların denk geliyor, Ateş Kadehi'nden öncesini sinemada izlemedim ve 4. film ben 11 yaşındayken çıkmıştı yanlış hatırlamıyorsam. O dönemlerde kitaplarını henüz almamıştım ama filmleri bile insana  kendini nasıl bağlıyor biliyorsunuzdur. Kitaplarla tanışmama gelecek olursak, biraz geç oldu o. İki sene önce seriye başladım ve bu kadar geç kalmış olmama üzüldüm. Kitapları okuyunca filmlerin çok yüzeysel geçtiğini anlıyorsunuz. Bu iyi bir şey aslında çünkü kitapların daha özel olması okumayı seven kesim için bir ayrıcalık oluyor. Kitaplar bitince de Pottermore ortaya çıktı hatta ilk kullanıcılardan biride bendim, bildiğiniz Hogwarts mektubu aldım kabul edildiğime dair. :) Ondan da yazının ilerleyen kısımlarında ayrıca söz edeceğim. Şimdi kitapları inceleyelim bakalım. ^_^

Felsefe Taşı



Serinin bir günde bitirdiğim tek kitabı. Çoğu insan Melez Prensi bir günde bitirdim eheheh diye övünüyor fakat bence bu güzel bir şey değil. Sevdiğim bir kitabı yavaş yavaş okurum hemen bitsin istemem. Serinin ilk kitabında bizimkiler bildiğiniz çocuk, hatırladığım sahnelerden örnek verecek olursam Snape bir şeye kızdığında Hermione ağlıyor, Neville zaten sürekli gözlerinde yaşlarla geziyor. :D Hepsi çok şirindi ve onların büyümelerine eşlik etmek ayrı bir mutluluk veriyor insana. Bu arada internette gezinirken Emma, Rupert ve Daniel'ın ilk kez basına tanıtıldıkları video çekimini buldum. Çok tatlılar ya mutlaka bakın. :)





Sırlar Odası ve Azkaban Tutsağı'nı çok net hatırlamıyorum ama ikisi de ilk kitap kadar güzel ve akıcı olan kitaplar. Çocuklar Sırlar Odası'nda da hala küçük olsa da Azkaban Tutsağı'nda büyüdüklerini hissediyoruz. Filmden farklı olarak Sırlar Odası'nda Ev Cinleri hakkında daha çok bilgi var, Ateş Kadehi içinde bu geçerli. Ve kitaplarda Severus'a şişman yarasa lakabını takmış olmalarını kınadım tabii durumu bilmemiş olsam ben de aynı şeyleri yapabilirdim. :0


Ateş Kadehi filmle kitap arasında çok fark bulduğum kitaplardan biri oldu. Turnuvalar düşündüğümüzden daha farklı gelişiyordu, örneğin filmdeki uzun bir sahne kitapta kısa geçilmişti ya da kitaptaki uzun bir yeri filmde atlamışlardı. 



Zümrüdüanka Yoldaşlığı  serinin en kalın kitabı ve bu kadar kalın olmasına çok sevindim bir kitap, bitecek korkusu olmadan okuduğum en azından. (Bu arada kitapların ayrıntılarını çok net hatırlamadığımdan fazla aktaramıyorum ama çoğu insan en azından filmlerini izlemiştir diye düşünüyorum. Kitaplara dair daha fazla ayrıntı isterseniz mutlaka alıp okumanızı öneririm.) Bu kitapta da başta belirttiğim gibi filmde değinilmemiş bir sürü sahne var. Ya da filmde uzun uzun anlatılmış. İlk defa çok sevilen bir karaktere veda ediyoruz ve Bellatrix ile tanışıyoruz.









Snape öyle demek istemedi Lily. :/





















Melez Prens'e geldiğimizde artık ipler kopuyor. Bu kitap filmde olduğundan daha çok savaş sahnesi içeriyor aslında. Özellikle Severus'un kaçtığı sahnenin öncesinde Hogwarts'da öğrencilerle Ölüm Yiyenler arasında  -Yoldaşlık Üyeleri'de geliyor tabii- uzun süren bir çarpışma oluyor. Ve her şeyden önce Hortkuluk'ları öğreniyoruz Melez Prens'de.


Ölüm Yadigarları bitmesini hiç istemediğim bir kitaptı ve bitirdikten sonra kendimi boşlukta hissettim. Küller Şehri'ne başlamama rağmen zevk alarak okuyamadım bir süre. Çünkü hiç bir kitap ve hiç bir seri benim için HP'nin yerini dolduramaz. 8 film ve 7 kitap yetmedi bana, keşke bir yedi kitap daha çıksaydı seve seve okurdum. Serinin son kitabının mutlu sonla bitmesi tabiki de güzel oldu ama ölmesini hiç istemediğim insanlar öldü, onlara çok üzüldüm. İyiki okumuşum diyorum ve yazımın başında bahsettiğim Pottermore nedir konusuna geçiyorum.


Pottermore  Harry Potter dünyasına online olarak adım atabileceğiniz sanal bir ortam. Tüm kitapların bölümlerini sırayla geçtiğimiz, asa, okul bölümü seçilen ve ilerleyen bölümlerde kitaplara uygun mini oyunlar barındıran bu site Potterheadler'in sevinç kaynağı diyebilirim. Siteyi ilk açılacağı zaman büyük bir heyecanla bekliyordum ve şu an üye olmanız sadece iki dakikanızı alıyor. Güvenlik açısından oyundaki isminizi size gösterilen birkaç isim arasından seçiyorsunuz ve sonra serüven başlıyor. :)) Henüz Felsefe Taşı'ndan ileriye gitmemiş olsam da bu yaz tüm kitapları bitirmeye kararlıyım. Yeni bir üyelik açıp en baştan başlamak istiyorum. İlk girdiğimde Ravenclaw olmuştum neyse hem Luna da Ravenclaw. :D

Seri hakkında benim söyleyeceklerim bu kadar. Tüm kitapları eşit derecede güzel gözümde ve hepsi çok özel. Harry Potter'la birlikte büyüyen bir nesilden geldiğim için çok mutlu olmakla beraber J.K Rowling'e  bu güzel kitapları için teşekkür ediyorum. Serinin filmleri, kitapları ve Pottermore hakkında görüşleriniz için yazının altına yorum atabilir ya da bana mail adresimden ulaşabilirsiniz. Herkese iyi pazarlar. :)



10 yorum:

  1. Severek okudum yazıyı. Eline sağlık. =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :) Ya aslında fark ettim de fazla genel geçmişim, bir daha ki sefere karakterleri falan iyice ele alacağım. =)

      Sil
  2. seriyi bastan sona en az 10 kere okumusumdur.Akıcılığını çok seviyorum serinin :)En çok sevdiğim son kitap ama filmini çok yetersiz buldum nedense

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben filmlerini beğendim ama haklısın özellikle son filmde bazı sahneler önemsiz gösterilmişti. Gerçekten çok akıcı :)

      Sil
  3. Pottermore'u ilk defa senden duyuyorum çok ilgimi çekti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsin, gerçekten çok hoş bir site :)

      Sil
  4. 1 günde bitirmelerinin sebebi; sevgili arkadaşım,
    sindirerek okumamaları değil , övünmek için değil, sevmedikleri için değil, sadece ellerinden bırakamadıkları içindir. Sorsan hepsi atlamadan anlatır sana kitabı. Ayrıca kısa zamanda bitirince 2. kez okumak içinde fırsatın olmuş oluyo!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sindirerek okumuyorlar, övünmek için bir günde bitiriyorlar yada sevmiyorlar mı dedim? Ben sevmiyorum çarçabuk bitirmeyi. Yazdığımı çok yanlış anlamışsın.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...