7 Ocak 2014 Salı

Kitap Okumayı Artırmanın Yolları


Eskiden iki günde bir kitap bitiren, günde en az 4 - 5 saatini okumaya ayıran ben şimdilerde kapak açmaz oldum. Ya uykum geliyor, ya telefona dalıyorum ya da bir şekilde oyalanıyorum. Kitap okumak için zaman yaratmam gereken günler geldi anlayacağınız. Bu yazıyı hem sizin fikrinizi almak, hem de şu an aklıma gelecek olan fikirleri paylaşmak adına yazıyorum. Şimdi ben günde en az iki saat kitap okumak için ne yapsam?


  • Vapurlar: 20 dakikalık vapur yolculuğumda müzik dinlemektense kitap okuyacağım artık.
  • Yatmadan önce okuyabildiğim kadar okuyacağım. Kitap sürükler de uykum gelmezse sabah kadar okurum demek isterdim ama göz tansiyonum gereği belli bir saatten sonra gözlerimi dinlendirmem gerekiyor yoksa kapatsam da uyuyamıyorum. :/ Ama en az yarım saat okurum.
  • Bu maddeyi evde hayalet gibi dolanıp aile bireylerimi korkuttuğum zamanlara adıyorum, boş boş dolanmaktansa kitap okuyalım bi zahmet. 
  • Sabahları planladığımdan erken uyanırsam yine kitap okuyacağım. Sınavlar ya da ödevlerin bittiği gece çok uyurum diyorum ama bi' kalkıyorum saat daha dokuz. Uykum da gelmiyor bazen. Kitap okumak için güzel saatler, hem ev sessiz oluyor. 
  • Okulda öğle araları bir saati bulduğunda boş boş laflıyoruz, yine kitap okuma zamanı.^^
  • Okuduğum kitap sayısını elle tutulur bir şey yapmak adına akıcı şeyler okuyacağım, ordan gazı alıp klasiklere ya da daha ağır kitaplara geçebilirim.
  • Bu yıl çizgi - roman/manga da okumak istiyorum. Şimdiden hedef koyayım hatta en az beş tane okuyacağım. 
  • Sevdiğim yazarların okumadığım kitaplarını okuyacağım. Diline aşina olduğum bir kitap diğerlerinden çok daha hızlı bitiyor.
  • Fantastik en sevdiğim tür ama kendi içinde çok dallanıp budaklanan bi tür olduğunu unutmamak gerek. Ben daha çok gerçeğe yakın, mistik bir havası olan kitapları seviyorum. Şu aralar o tip kitaplar  okuyacağım.
  • Gotik, kapalı havalarda ya da soğuk yerlerde geçen hikayelere bayılıyorum. Daha çok sevdiğim türler = daha çabuk biten kitaplar. ;)
Benim aklıma gelenler bunlardı. Otobüste kitap okuyamıyorum, gereksiz kalabalık olunca rahat gelmiyor. Okuyabilenler otobüste de okumalı  bence. Evet, listemi de yaptım artık kitap okumaya hazırım! Bakalım haftaya bugün nasıl bir sonuç elde etmiş olacağım. Sizin kitap okumak için önerileriniz varsa paylaşırsanız sevinirim. ^^

29 yorum:

  1. Bunların dışında aklıma gelen yok -ve muhtemelen bu listenin ciddi bir kısmından ben de yararlanacağım; çünkü şu aralar ben de bir türlü kitap okuyamıyorum, bir ödevler diyorum, bir finaller diyorum, bahane üstüne bahane-; ama yardımcı olmak adına kitap ya da manga önermeye geldim :D Ne tür mangalar seviyorsun, ona göre küçük bir liste çıkarayım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle Vampire Knight tarzı fantastik - romantik şeylere bayılıyorum. :D Vampire Knight'ı okumadım hatta onları da alıcam inşallah. :)

      Sil
    2. İşin tuhafı, bildiğim güzel fantastik mangalar var, bir iki tane sevdiğim romantik manga var; ama ikisi birden yok sanırım ya :D On beş yirmi dakikaya çıkıp finale gideceğim, dönüşte biraz araştırayım bakalım :D Sen de mangareader.net ya da benzeri manga sitelerini karıştırıp bir şeyler beğenebilirsin bu arada, hatta ingilizce okumayı dert etmiyorsan mangatraders.com gibi bazı sitelerden ücretsiz indirebilirsin, aklında bulunsun :D

      Sil
    3. Ya ben elime alıp okumak istiyorum e - book istemiyorum yani. Ama öyle de yapabilirim hiç belli olmaz. .:)

      Sil
    4. Öyleyse, yalnızca çevrilenlerden gidersek Fullmetal Alchemist çevrilmişti yanılmıyorsam, ben ingilizce mangadan bitirmiştim, onu okumadıysan ya da animesini (FMA: Brotherhood'u yani, ilk seri sapıttı, onun mangayla bağlantısı bir yerden sonra kesiliyor) izlemediysen kesin tavsiye ederim. Death Note zaten en bilinenlerinden biri, 12+1 cilt. Hellsing güzeldir, o da çevrildi; ama çevirisini ben pek beğenmedim, o yüzden ilk iki üç sayıdan sonra almayı bıraktım, şimdi en son kaç çıktı bilmiyorum. Bleach'i hiç okumadım/izlemedim; ama kardeşim seviyor, sanırım onu da önerebilirim. Bilip beğendiğim çevrilenler bu kadar. :) Bunların hepsi shounen bu arada ve hepsini d&r'da bulabilirsin, başka nerede olabileceklerini bilmiyorum :/

      Sil
  2. Zaman zaman bilgisayardan uzaklaşmanın da faydası olabilir... Bana en çok zaman kazandıran şey ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa onu yazmamışım, en baş sırada onun olması gerekir hatta. :D

      Sil
  3. Açıkçası benim de bu aralar şikayet ettiğim bir durum bu. Kitap okuyamamaktan rahatsızlık duyuyorum, sanırım bunun için zaman planlaması yapmak gerekiyor artan zamanda da bol bol kitap :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi sürü kitap okumak istiyorum ya binlerce hem de. :D

      Sil
    2. Ben de ve büyük bir kitaplık almak istiyorum böylece umarım bu sene bu hedeflerimizi gerçekleştirebiliriz :)

      Sil
  4. Bu arada Morfea ye kesinlikle katılıyorum geçenlerde farkettim bilgisayar başında onlarca gereksiz saat harcıyorum hem iş yetişmiyor hem de vakit kalmıyor biraz ayrı takılmak lazım sanırım :)

    YanıtlaSil
  5. Bu ara ben de arttırmaya çalışıyorum okuma vakitlerimi.Her bulduğum boşluğu değerlendirmeye çalışıyorum.
    Umarım istediğin sonucu elde edersin :)

    YanıtlaSil
  6. Aynı sorun bende de var maalesef ki finaller bitsin elime bir kitap alacağım mutlaka.:)

    YanıtlaSil
  7. tuvalet var, orda da güzel okunuyor. game of thrones serisini okudum ben öyle :D

    YanıtlaSil
  8. Yolda okumak kesinlikle çok iyi geliyor, özellikle çok yoğunum diyenler için kaçırmamaları gereken fırsatlardan biri de bu. Bu şekilde, sadece yolda kitap okuyarak haftada 1 kitap bitirilebilir.

    Yukarıdakilerin dışında, ben yanımda sürekli bir kitap bulundurmaya çalışıyorum. Neyin, ne zaman iptal olacağı belli olmaz; böylece son anda ortaya çıkan boş vakitlerimi de değerlendirmiş oluyorum :)

    Aslında dizi izlemeyi biraz olsun azaltsam, çok faydası olacak bana :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o aralar okuduğum kitabı çantamdan ayırmam, bazen ders geç başlıyor erken bitiyor ya da bir işin erteleniyor o zaman iyiki almışım kitabı diyor insan. En azından bilgisayarda dizi/film izliyorsun ben öylesine bakınıp vakit öldürüyorum. :/

      Sil
  9. Merhaba :) Böyle diyerek yerime yerleşmeyi planlıyorum çünkü muhtemelen uzun yazacağım :p Ama n'apayım, bu postu inanılmaz derecede ben yazmışım gibi hissettim :) Öncelikle geçen sene bahar aylarından beri kitap okuyamıyorum doğru dürüst. Ondan önce günde 1 kitap bitirebilen biriydim. Sonra bir isteksizlik başladı. Elime alamamaya alsam da okuyamamaya başladım.Saatlerce okuyunca bile bir arpa boyu okuduğumu fark ettim. Nedenini bulamadım pek. Kendimce çok fazla kitap içerisinde kararsız mı kaldım acaba dedim, ya da önceden popüler kitaplarla kendi okuduğum ağırlıktaki kitapları orantılı okurdum popüler kitaplara çok mu abandım da isteğim kaçtı diye düşündüm, daha bir sürü şey... Okul zamanları günde 4 saat yolda geçince feci okurdum çünkü otobüste ters otururken bile okuyabilirim... Her fırsatta okurdum, okul bitince bu saatler ortadan kalktı. Dediğin gibi ev içinde genelde yatmadan ve erken uyanınca çok okurum :) Yanımda nere gitsem kitap alırım
    hastanelerde sıra beklerken bile okurum. ^^ Bilgisayar ve dizi/filmler oldukça vakit alıyor sanırım bir de... Kitap okumaktan daha cazip hiçbir çeldiricinin olmadığı ortamlara kaçmak en iyisi belki de :p Son zamanlarda okuma isteğim yerine gelmeye başladı gibi benim, gözle görülür biçimde verimim arttı, darısı sana :* (Gotik, kapalı havalarda ya da soğuk yerlerde geçen hikayelere bayılıyorum. Buna özellikle bayıldım *_* Boşuna ben yazmışım gibi demiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun <3 ben, gerçekten okurken çok mutlu oldum. =)) Bazen o kadar yol gidenlere özeniyorum. Mesela bi blogger daha vardı okuluna trenle gidiyordu ve trende kitap okuyordu. Benim vapur maceram 20 dk, otobüste zaten okuyamıyorum kalabalık boğuyor okurken. :( Bilgisayar sanırım en büyük faktör. Günde üç saatimi alıyor şu makine, üç saat kitap okusam ohooo. :D Bi de şu aralar okuduğum kitap sarmadı, incecik şeyi bitiremedim gitti. Yeni kitap seçmeye korkar oldum resmen. Biter bitmez mistik kitaba geçeceğim, Nora Roberts'ın Bataklıkta Gece Yarısı olacak bu sanırım. :)

      Sil
    2. Trafik ve yorgunluk derdinin yanında tesellim oydu o zamanlar yol konusunda :p İsteksizlik ilk başladığında mevsimden demiştim ama uzun süre geçmedi. Bence sorununun isteksizlik mi zamansızlık mı olduğunu iyi tespit etmelisin (ukala ben -_- )Böylece isteksizsen seni cezbeden kitaplara yönelirsin, zamansızsan ya da başka şeyler aklını çeliyorsa onlara müdahale edebilirsin :p 2014 yılında ışık hızıyla harika kitaplar okuyalım inşallah (ilk kez yeni yıl dileğinde bulundum :p ) deyip son veriyorum ^^

      Sil
    3. Benimki kesinlikle isteksizlik. =P İnşallah, amin. :))

      Sil
  10. ben de bu sorundan şikayetçiyim .önceden bir günde 350 sayfalık 2 tane kitap falan bitiriyodum . fakat şimdi hiç okuyamıyorum. internet beni esir almış durumda gerçekten. artık ben de kendime gelsem iyi olacak :\

    YanıtlaSil
  11. Gece uykuya dalmadan önce okunabilir. Yeterli ışık varsa ve göz tansiyonu gibi sorunlarla baş etmek de lazım. Gözünü yormadan okuyabiliyorsan eğer biraz okuyabilirsin gibi. = )

    Bir de seni sıkan bir kitap varsa elinde okumaya ara verip ya da topyekün bırakıp daha ilgi çekici bir şey okuyabilirsin, böylece "okuma hevesin" kaçmaz diye düşünüyorum. Çünkü sevmediğimiz kitapları inatla okuduğumuzda okumaktan soğuyabiliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkan kitaplara ara vermek konusunda çok haklısın, zaten yoğun bir gün geçirip üstüne sıkıcı bir kitap okumaya çalışınca sayfalar dönmüyor. =)

      Sil
  12. Çok güzel bi' yazı olmuş öncelikle, okurken kendimden izler buldum. Bir zamanlar kitap okurken çılgın atan ben bu aralar pek bi mıymıylaştım:/ Kendi adıma özen gösterdiklerim; okumaya daha çok vakit ayırma adına akşam bilgisayarı yarım saat de olsa erken kapatmaya çalışıyorum, hatta alarm kuruyorum. Metrobüste QuizUp meretinden kafamı kaldırıp, kitabımı okumak için kendimi zorluyorum. (Sen kalabalıkta rahat olamadığını ifade etmişsin haksız da sayılmazsın) Derin kitapları (benim şahsımda Rus klasikleri oluyor) parça parça okumamaya özen gösteriyorum, öbür türlü kurgudan kopup okuma isteğimi kaybetmiş halde buluyorum kendimi... Öyle işte :) Bu arada bloguma beklerim: http://kitaplarimlaben.blogspot.com.tr/ Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ufak önlemler almaya çalışıyorum ama bütünlemeler bitmediğinden ne kadarını uygulayabileceğim meçhul şu an. :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...