15 Mayıs 2016 Pazar

Kan ve Tuz - Kim Liggett / İnceleme


Kan ve Tuz henüz tanıtımları yapılırken @benherneysemo'nun göstermesiyle takibe aldığım bir kitap. Romantık - korku ağırlıklı ve Amerikan yerlilerinin mistik efsaneleriyle bezenmiş bir hikaye görünce heyecanla ön siparişi beklemiştim. Sadece ismi bile tam sevdiğim türde bir kitap okuyacağımı vadediyordu. Kan ve Tuz, kesinlikle okuyucuyu beklentiye sokacak bir isim. Bu beklentilerimi karşıladı mı şu an ben de emin değilim. Kafamdakileri yazdıkça ne düşündüğümü kesin olarak anlayacağım. :3  Kitabı bitireli iki - üç gün oldu. Eskiden sıcağı sıcağına yorum yazmak daha iyi oluyor diye düşünürdüm. Şimdiyse biraz zaman geçtikten sonra düşüncelerin netleştiğini düşünüyorum. Kan ve Tuz hakkındaki yazımı kitabı bitirir bitirmez yazsaydım eminim bu inceleme daha negatif olurdu. Hayvan Mezarlığı'ndan beri okuduğum hiçbir kitap bende o istediğim korku - gerilim etkisini yaratmadı. Kan ve Tuz'dan bu yönde beklentim yüksekti. Beklediğim gibi çıkmayınca biraz hayalkırıklığına uğradım.


Kan ve Tuz karanlık bir hikayeden çok kafa karıştıran bir genç - yetişkin aşk romanı olarak başladı. Tam olarak ne okuduğumu anlamadan ilerledim. Bu arada çeviriden yana bir sorun olmadığını belirtmek isterim, Aslı Dağlı'nın çevirisini gayet akıcı buldum. Ama yazar Kim Liggett, sanki hikayeyi ne yöne çekmesi gerektiği konusunda kararsızmış gibi bir öyle bir böyle yönlendirmiş. Kitabın ana karakteri olan Ash  bir sebepten ötürü farklı hissetmekte, (spoiler olmasın, açıklamayayım) belki onun duygularını aktarmak istemiştir. Ama okuyucu olarak bunu bunaltıcı buldum. Zaten büyük bir hevesle başladığım kitap çok çiğnenmiş sakız tadı veren aşk hikayesiyle öne çıkınca hevesim söndü. Kan ve Tuz klasik bir genç - yetişkin aşk romanı okumak isteyeni bir nebze tatmin edebilir ama korkuyu çok beklememek gerekiyormuş. İsteğim azalsada okumaya devam ettim, büyük beklenti kolay kolay yok olmuyor tabii. :3 Zaten kitap ilerledikçe olaylar ön plana çıktı, merakım arttı. Kitap merak ettirerek ilerleme konusunda çok iyi ona bir lafım yok. Bölümlerin kısa kısa olması da ilerlemeye yardımcı oluyor. Çoğu okuyucu gibi ben de genelde kitaplara bölüm sonunda ara vermeyi tercih ediyorum. Kan ve Tuz az sayfası ve çok bölümüyle hadi şu bölümü de bitireyim diye diye okutturuyor kendini. Kitabın okunması için iyi bir taktik olmuş bu.

Şehir merkezinde başlayan hikaye Amerikan yerlilerinin yaşam alanlarına kayınca benim için asıl hikaye başladı. Ash ve erkek kardeşinin soru işaretleri içinde yaptığı yolculuğun sonunda mistik ve doğal bir ortam beklerken gayet modern bir kentle karşılaşıyorsunuz. Bunu pek sevdiğimi söyleyemem ama  2000li yıllarda teknolojiden uzak bir hayatın olması da saçma olabilirdi. Hikayenin ortamı konusunda biraz eli boş kaldım, beklediğim büyülü kasaba yoktu çünkü. 

Klasik aşk hikayesi demiştim. Aşk üçgeni Kan ve Tuz'un odak noktalarından biri. Karakterler sağlam gelmiyor, kimin altından ne çıkacağı belli değil. Bunu şaşırtmaca olarak görmüyorum, yazar sanki istediğim gibi şekil verebileyim diyerek karakterleri böyle konumlandırmış. Ne oldukları, neye inandıkları belli olmayan bir insan gurubunun içine dalmış gibi hissedebiliyorsunuz. Daha detaylı olsaymış dediğim çok fazla şey var. Yoksa konu çok güzel, biraz daha uğraşılsa, korku ve fantastik ön planda olsa eminim favori kitaplarımdan biri olurdu.

Kan ve Tuz'a başlayacaksanız ne beklediğiniz önemli. Korku konusunda isminin ve tanıtımların hakkını veren bir yapıt değil. Genç - yetişkinin aşk üçgeni içinde dönen ilişkileri beni bunalttı ama seveni çok. Kitap  bölüm sonlarında merak uyandırıcı bitişleriyle ilerletiyor. Genel olarak baktığımda devamını merak ettiğim bir hikaye var karşımda. Umarım diğer kitaplarda mistik yönü baskın gelir. Devamını okumayı kesinlikle istiyorum çünkü.

Kan ve Tuz ve benzeri  indirimli kitaplara buradan ulaşabilirsiniz. ^^




13 yorum:

  1. O aşk hikayeleri beni de bunaltır hiç cesaret etmem bile şu zamansızlığımda :)
    Yorum klübüyle geldim, isminiz çok ilginç.

    Bu kitabın tanıtımları gelmeye başladıkça merak etmiştim, merakımı kesinlikle giderdiniz teşekkürler.

    Hayvan mezarlığı efsanedir tabi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman sıkıntısı olunca insan keyif alacağı kitaplar okumak istiyor tabii. :) Yorumunuz için teşekkür ederim, ben de blogunuzu takibe aldım, sevgiler :)

      Sil
  2. 2. Kitabı var mı

    YanıtlaSil
  3. Açıkçası beni etkileyen kitaptaki akıcı ruhtu hani bazen bi kitap alırız çok ünlü bir yazarındır büyük beklentiler yükleriz ama kitabın ilk 100 sayfası sıkıcı ve anlamsızdır bu kitap aksine konuya aniden ve pürüzsüz bir giriş yapmış bence... 2. kitabın adının ne olacağı belli mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aniden konuya girilmiş, bense daha çok önce neyin ne olduğunu açıklayan kitapları seviyorum. =) Başarılı yazarlar aniden konuya girse de kitabı iyi yönlendirebildikleri için sıkıntısız okuyoruz ama Kan ve Tuz bana öyle gelmedi. Yorumunu geç gördüm kusura bakma lütfen, ikinci kitabın ismi Goodreads'de gözükmüyor, sanırım belli değil

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. 2.kitabi gelebilirmis acikcasi ilk kitapta en son sayfada buyuk harfelerle SON yazmislardi 2.kitabin cikacagini duyunca sasirdim

      Sil
    2. Sonu bu kitap bitti manasında yazmışlardır muhtemelen, zaten hikayeyi devamı gelecek bir yerde bırakmışlardı. =)

      Sil
  5. kitap bana çok karışık geldi. okudugumu anlamadım bile diyebilirim. iyi adam kim kötü adam kim belli olmuyor. ama ash'in hikayesinin geri kalanını gerçekten de merak ediyorum. ilginç :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı şekilde hissediyorum hatta Ash 2. ikinci kitapta kötü karaktere dönüşse şaşırmam :D Kimin ne olacağı hiç belli değil şu an =)

      Sil
  6. efsane bir kitap

    YanıtlaSil
  7. ASLI Dağlı kafes kitabını da çevirmişti kan ve tuz ise beğenmediğim bir kitap oldu

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...