2 Şubat 2018 Cuma

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Instagram hesabıma gelen soruların çoğu kitap okuma alışkanlığının nasıl kazanılacağı üzerine. Hepsine tek tek yanıt versem de gözümden kaçan şeyler olabiliyor. Bu yüzden kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır, nasıl daha fazla kitap okunur, bunlar hakkında detaylı bir yazı yazayım dedim. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak konusunda sorun yaşıyor, ya da eskisi kadar iyi okuyamıyorsanız bu yazımda işinize yarayacak bilgiler bulabilirsiniz. =)

Günlük sayfa hedefiniz olsun
Kitap okurken genelde her hafta bir kitap bitireceğim ya da ayda şu kadar kitap okuyacağım gibi planlar yaparız. Oysa sayfa sayısı belirlemek çok daha önemlidir. Her gün okuduğunuz belli bir sayfa sayısı olsun ve bunun altına düşmemeye özen gösterin. 10, 20, 50, 100, hiç fark etmez. Ne kadar okuyabileceğinizi düşünüyorsanız o kadar okuyun, yeter ki düzenli olsun. Elinize aldığınız kitabı sayfa sayısına bakın ve günlük sayfa sayısı hedefinizle okuyunca kaç günde biteceğini hesaplayın. Belirlediğiniz günde bitirmeyi bir kere düşününce otomatik olarak ona şartlanıyorsunuz ve kitap daha kolay bitiyor. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyenlere ilk ve en önemli önerim bu. 
Aylık Okuma Planı Yapın
Bu benim yapmayı çok sevdiğim bir şey. Her ay başında elinize kağıt kalem alın ve o ay okumak istediğiniz kitapları seçin. Bunu yaparken sayfa sayısı hedefinize göre hareket etmeyi unutmayın. Kitapların toplam sayfa sayısını günlere bölün, günde kaç sayfa okuyacağınız belli olsun. Kitap seçimi yaparken farklı türleri karıştırın, ne kadar çeşitli olursa okumak da o kadar keyifli oluyor. Bazen kitaplar değişebilir, esnek olun illa bunları seçtim okumam lazım diye kendinizi zorlamayın. Kitap okuma alışkanlığı kazanmanın temelinde okumaktan keyif almak yatar, seçtiğiniz kitaplardan keyif alın. Okuma planlarını yıllık ve haftalık da yapabilirsiniz.

Kısa Kitaplarla Başlayın
Kısa kitapları bitirmesi daha kolay olduğundan okuma şevkiniz de aynı hızda artacaktır. Kitap okuma alışkanlığınız hiç yoksa öncelikle kısa kitaplarla başlayabilirsiniz. Aynı şey uzun zamandır kitap okuyamayanlar için de geçerli. Tabi her kısa kitap kolay okunmuyor, seçerken dikkat etmek lazım. Tavsiye olarak Stefan Zweig kitaplarını verebilirim, kısa ve harika öyküler yazıyor. 

Peki Zaman Nasıl Bulacağım?
"Kitap okumak için yeterince zamanım yok." kitap okuyamama bahanelerinin en başında geliyor. Bana kalırsa bu tamamen söyleyen kişinin kendini kandırması. Çalışan anne olup da ayda onlarca kitap okuyan tanıdıklarım var. Kitap okumayı gerçekten isterseniz zaman bulamamak diye bir şey kalmıyor. Peki bu gerçekten istemekten kastım nedir? Okumayı yemek yemek, uyumak gibi bir ihtiyaç olarak görmek. Boş zamanlarınızda kitap okumayın, bir diğer ifadeyle kitap okuduğunuz sürece boş zaman demeyin. Bunun için özellikle zaman ayırın. Çünkü kitaplar ruhun, yaratıcı düşünmenin, bilgi birikiminin gıdasıdır. Bu kadar özel bir şeye ayıracağınız zaman da özel olmalıdır. Okumayı temel bir ihtiyaç olarak görün, zaman sorunsalı böylelikle çözülecektir. 


Rutin bir Okuma Saatiniz Olsun 
Zaman sorunsalını çözen şeylerden biri de kitap okumayı ritüel haline getirmek. Günde en az 100 sayfa okumaya çalışıyorum. Bunun ilk yarısını kahvaltıdan sonra yapıyorum. Aynı odada, aynı koltukta kahvemi içip bir saat kadar kitap okuyorum. Bu kadar zamanım yoksa veya acele bir işim varsa 15 dakika bile olsa bunu yapmaya çalışıyorum. Aylardır böyle devam ettiğim için her sabah kendiliğinden kitap okumak istiyorum, susayınca su içmek gibi basit ama yapılması zorunlu bir eylem haline geliyor. Siz de böyle bir saat ve yer belirleyip o süreçte kitap okursanız eminim bu bir alışkanlık olmaktan çıkıp ihtiyaç haline gelecektir.

Sevdiğiniz Yazarlardan, Türlerden Devam Edin
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için bundan zevk almak önemli. Diyelim bir kitap okudunuz ve yazarın anlatım tarzını çok sevdiniz. Başka kitapları var mı diye araştırın, ya da ona benzer yazarlar bulmak için yazarın ilham aldığı yazarları araştırın ve onların kitaplarını okuyun. Okumaktan en keyif aldığım türler fantastik, gotik edebiyat ve latin amerika edebiyatı. Zamanla bu türleri sevdiğimi fark ettim ve bu türlerde ağırlıklı okumalar yapmaya başladım. Aylık okuma planınıza sevdiğiniz türleri ve yazarları eklerseniz kitap okuma alışkanlığınızı sağlamlaştırabilirsiniz. 

Arkadaşlarınızla Birlikte Aynı Kitabı Okuyun
Aynı kitabı biriyle birlikte okumak çok sevdiğim bir şey. Okurken bir yandan kitap hakkında sohbet etmek hem okumayı keyifli kılıyor hem de o kitabı unutamayacağınız bir şekilde içinize işliyorsunuz. Birkaç kişi birleşip her ay düzenli olarak aynı kitapları okuyabilir ya da internetten bir okuma kulübüne katılabilirsiniz. 
Kitap Uyarlaması Bir Filmi İzledikten Sonra Kitabını Okumak
Severek izlediğiniz bir film kitap uyarlamasıysa kitabını okuyabilirsiniz. Kitap uyarlaması filmler genellikle kitabı kadar iyi olmuyor, kitapta olup da filme yansıtamadıkları kısımlar oluyor mesela. Okudukça bunları keşfedebilir ve film karakterini kitaptakilerin yerine koyup bir yandan da filmi tekrar izliyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bence eğlenceli oluyor. =D

Kitap Paylaşımı Yapan Siteleri / Sosyal Medya Hesaplarını Takip Edin
Nasıl kilo vermek isteyenler instagramda diyet hesaplarını takip edip motive oluyorsa siz de kitap paylaşımı yapan hesapları takip edin. Kitap okuma alışkanlığı kazanırken bol bol kitap okuyan birilerini görmek gerçekten heves veriyor. Bookstagram hesaplarının bazıları şahane fotoğraflarla o kadar güzel kitaplar paylaşıyor ki. En sevdiğim yazarlardan biri olan Stefan Zweig'i instagramdan takip ettiğim hesaplar sayesinde keşfettim. Benim hesabıma bakmak isterseniz buradan ulaşabilir ya da instagramda @buyulu_ayrac olarak aratabilirsiniz. Youtube üzerinden de kitap paylaşımı yapan hesapları takip edebilirsiniz, o mecrayı çok bilmiyorum ama güzel paylaşımlar yapılıyor olsa gerek.

Seçtiğiniz Kitaba Özen Gösterin
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız rastgele kitaplar okumayın. Araştırın, inceleyin, okuyacağınız kitabı öyle seçin. İçinizde o kitabı okumaya dair bir heyecan ve merak olsun. Geçen gün kendimce bir hesap yaptım, günde 100 sayfa okusam ve okuduğum kitap ortalama 300 sayfa olsa senede 121 kitap okuyabiliyorum. Yazılmış binlerce şahane kitabı düşününce bu sayı o kadar az kalıyor ki. O yüzden ne okuduğunuza özen gösterin, illa gidin dünya klasiklerini okuyun demiyorum. Ama içi boş kitaplarla hakkınızı harcamayın. Nasıl her yiyeceği sevmiyor, ayırıyorsak okuyacağınız kitabı da öyle ayırın. Sizin zevkinize hitap etsin, bir kitap zevki oluşturmanızı sağlasın. 

Okuyamadığınız Kitaba Ara Verin
Büyük bir hevesle başladınız, ilerlediniz ama yarısına gelmenize rağmen aradığınızı bulamadınız mı? O zaman yarım bırakın gitsin. Bunu nadiren yapıyorum ama bazen yapmak gerekiyor. Öteki türlüsü insanı okumaktan soğutabiliyor çünkü. Ya da şöyle yapabilirsiniz, diyelim ki kitap iki yüz sayfa ve siz yüzlere geldiniz ama devamını okumaya hevesiniz kalmadı. Kitabı tarayarak ilerleyin. Her cümleyi tek tek okumayın, paragraf atlayın. Son on sayfaya gelince ya da buradan sonrasını okusam iyi olacak dediğiniz yerde normal okumaya devam edin. Bunu şimdiye kadar sadece bir defa yaptım. Kısa bir kitaptı ve ilerledikçe saçmalamaya başlamıştı. Gidip beş yüz sayfalık kitabın kalan iki yüz elli sayfasını taramayın tabii. :D Kısa ise bunu yapabilirsiniz, değilse bırakın, seveceğiniz başka bir kitaba yönelin. 

Farklı Türler Keşfedin
Sevdiğiniz yazarları, türleri okurken bir yandan da okuma yelpazenizi geliştirmeye devam edin. Deneme okuyun, biyografi, şiir, çizgi - roman okuyun. Ve mutlaka ama mutlaka çocuk kitapları da okuyun. O kadar güzel çocuk kitapları var ki hem bir sürü şey öğreniyorsunuz hem de şahane çizimleri hayran hayran inceliyorsunuz. Küçük Feministin Kitabı, Feo ve Kurt, Küçük Vampir Serisi ve Momo severek okuduğum çocuk kitaplarından.
Sanırım kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır sorusuna dair önerilerim bu kadar. Aklıma gelen her şeyi yazmaya çalıştım, umarım faydalı olmuştur. Bu arada yıl başında 2018 için bir okuma planı yapmıştım. Orada da okumaya dair tavsiyelerim var. Bakmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. Sizin de kitap okuma alışkanlığı kazanmak için önerileriniz varsa yorum olarak yazıp katkı sağlayabilirsiniz. Herkese bol kitaplı, mutlu günler dilerim. En kısa zamanda görüşmek üzere, kendinize çok iyi bakın! =)

16 yorum:

  1. Birazda insanın kendisinden gelen bir şey galiba . Çok meraklı ve araştırmayı seven biri olduğum için kitaplar belli bir yaştan sonra bana hep cazip geldi .
    Sürekli farklı tarzda ve güzel romanlar seçmeye çalıştım. Bir süre sonra kendi zevkimi buldum ve farklı tarzda ama bana hitap edecek kitaplar buldum .
    Önce kesinlikle kendine uygun roman bulmalısın sonra onun üstünden gidip kendini okumaya alıştırmalısın .
    Zaten seversen kendini durduramayınca sürekli okuyorsun. Okuyayım sonu gelsin çok merak ettim . Her satır seni heveslendirmeli

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel açıklamışsınız hepsini yorum yapıp teşekkür etmek istedim.

    YanıtlaSil
  3. Bu aralar özellikle son 6 aydın ciddi sıkıntı yaşıyorum okumada. Benim ilacımda burdadır diye geldiydim bende :)

    Kitapları yarım bırakmayı hiç sevmem sevmesem de okurum sonuna kadar bu dA alışkanlığı kötü etkiliyor haklısın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en kısa zamanda okuma alışkanlığını yeniden kazanırsın ^.^Bir ara bununla ilgili de yazacağım, okuma alışkanlığını tekrar kazanmaya yönelik tavsiyeler diye =)

      Sil
    2. Onu bekliyorum o zaman :)

      Sil
    3. Tamamdır =) Tabi buradakiler yardımcı olmadıysa onlar da olmaz, önce kendini motive etmen lazım demek ki😄

      Sil
  4. Kesinlikle öyle, instagram keşfette gezinirken harcadığım sürenin yarısını kitaba versem okuma süremi iki katına çıkartabilirim sanırım :D Çok teşekkür ederim ^.^

    YanıtlaSil
  5. amaann canım nasıl olsa okurum bir ara diye diye vakit öldürmek yerine hemen o an alıp bir kitap okusak, başladı mı duramayacağız zaten :) keyıfli ve faydalı bir yazı olmuş. emeğinize sağlık :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum, biraz kendimizi zorlamamız lazım harekete geçmedikçe okumak zorlaşıyor. =)

      Sil
  6. bu soru bana oldum olası garip gelmiştir :D belki de kitaplarla iç içe bir ortamda büyüdüğümden bilmiyorum; ama okumayı öğrenmeden bile kitapları anlattırır sonra aynı cümleleri aynı sayfalarda okurmuş gibi anlatırdım :D okumayı öğrenince de en büyük keyfim her gün 1 kitap bitirmekti. malum o zamanlar 16 sayfalık kitaplar okurduk hep. bu da benim hayattaki şansım olsa gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok güzel bir şansmış. =) Ahahah değil mi küçükken 60 sayfalık bir kitap bile devasa gelirdi, hey gidi günler.

      Sil
  7. Çok güzel öneriler. Hepsine katılıyorum. Özellikle kitap okumayı boş zaman etkinliği olarak görmeyip buna zaman ayrılması gerektiği tavsiyesini ben de birçok kişiye veriyorum. Kitap okuyacak zamanı bulamıyorum diyenler her gün saatlerce sosyal medyada gezecek vakit buluyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, ben bile sosyal medyada boş boş bakındığım zamanın yarısıyla 30 - 40 sayfa fazla kitap okurum herhalde.

      Sil
  8. Ben günde 400 sayfa civarı okuyan biriydim ancak ne olduysa şubat tatilinden sonra günde 5 sayfa anca okuyorum. Zaman olmamasından değil ama sıkılıyorum. Ne yapmamı önerirsiniz? Yazınız için teşekürler bu arada.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...