21 Aralık 2012 Cuma

EROİN; Christiane F'in Korkunç Anıları

Kitap hakkındaki yorumuma geçmeden önce arka kapak yazısını paylaşmak istiyorum.

Her gün 13-15 yaşlarında pek çok çocuğun, gencin adlarını gazetelerde "AŞIRI DOZDA EROİN ALARAK ÖLDÜ..." başlığı altında okumamamız için bir uyarı!
Bu, bir roman değil, Christiane'nin kelimesi kelimesine gerçek, yaşanmış tüyler ürpertici öyküsü... Bu kitabı oluşturan anılarını anlattığında Christiane 16 yaşındaydı. 12 yaşında esrara, 13 yaşında eroine başlamıştı. Müptela oldu. Sabah okula gitti, öğleden sonra kendisi gibi eroinman olan arkadaşlarıyla birlikte fahişelik yaparak eroin parası kazandı. Annesi, tam 2 yıl, kızının bu ikili yaşantısını fark etmedi. Chirsitiane, kendisini uyuşturucu kullanmaya iten rahatsızlıklarını, tepkilerini ve çocukluktan genç kızlığa geçme çağında bir eroinman olarak yaşadıklarını bütün ayrıntılarıyla anlatmaya çalıştı bu kitapta. Bugün artık, üzülerek belirtelim, eroin yaygın bir problem haline gelmektedir toplumumuzda. Ama bütün toplumlar için büyük bir tehlike. Christiane'nin öyküsünün çok yakınımızda tekrarlanmaması için bir uyarı saymalıyız onun anlattıklarını.
Açıkçası kitap arka kapak yazısındaki gibi şok etkisi yaratan, korkunç anılarla dolu değildi. En azından bana öyle gelmedi hani daha kötülerini de duymuşluğum var. Yine de eroin, kokain vb. keyif verici maddelerin insan hayatına olan etkisini çok iyi yansıtmış. Okuyucuyu da bilgilendiriyor misal ben kitabı okumadan önce eroinle uyuşturucunun aynı şey olduğunu sanıyordum. :D Her neyse, bu kitabı okurken kızın ailesiyle özellikle de babasıyla olan ilişkisine üzülmüştüm. Babası evliliğini gizliyordu mesela, utanıyordu ailesinden. Çocuklarının dışarıda kendisine baba demesine müsade etmiyordu. Dayak desen var, hakaretler, aile içi kavgalar - anne babasının arası çok kötüdür fakat kalacak başka evleri olmadığından aynı evde kalırlar.- Christiane'nin önce haplara ardından kokain e sonrada eroine olan yolculuğunu başlatıyor. Yine de kız bana göre daha güçlü olmalıydı, annesi hayatlarını düzeltmek için elinden geleni yapmıştı çünkü. Kitap uyuşturucudan uzak durun mesajı için yazılmış fakat eroinmanların dostluğu, kızın fuhuş için gittiği araba,evlerdeki rahatlığı da gözden kaçmıyordu. Erkek arkadaşı Detlef de onun gibi eroinmandı ve eroin parası için erkeklerle fuhuş yapıyordu. En yakın arkadaşlarıyla da yine eroin sayesinde tanışmıştı. Kısacası bu kitap uyuşturucu bağımlılarını her yönüyle ele almış, gerçekçi bir yapıt. Filmi de var hatta uzun zamandır izlemek istiyorum bir türlü fırsat bulamadım.

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo 



















Kitabın içinden birkaç resim;




7 yorum:

  1. bu kitabı liseye giderken okumuştum.benim gibi okuyan bir arkadaşım eroin kullanmak istediğini söylemeye başladı:p eroin kullanmadı belki ama ilginç ruh hali o günlerden belliymiş psikolog oldu sonra:)
    ben de çok etkilenmiş ve korkmuştum.o günden beri her tür uyuşturucudan çok korkarım ge3rçekten.filmi olduğunu bilmiyordum ama.ayrıntıları hatırlamak için seyredebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende seyretmek istiyorum, kısmetse tatilde seyredeceğim artık. :)

      Sil
  2. uyuşturucu eroin kullanmak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorumu bir arkadaşımın yaptığı şaka olarak görmek istiyorum. o.O

      Sil
  3. arkadaşlar gözünüzü seviyim uzak durun uzak tutun ya. Bunu içmektense kafanıza sıkın daha iyi cidden de okadar pislik birşey ya malesef ki.. 8 senemi verdim 1,5 senedir içmiyorum ama hala kabuslarını hissediyorsun rüyalarında bile..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun, Allah uzak tutsun hepimizden.

      Sil
  4. inş. ya inş. okadar tiksinç birşey ki şuan yanımda yemi hayatımda yeni tanıdığım sevdiğim insan var ama kimse bilmese de aklımda hep geçmişim var acaba tekrar başlarmıyım endişesi ve ilerde napacam gibi düşünceler ile sabahlara kadar herkesin uyuduğu bu saatlerde biz ve bizim gibi grçmişi karanlık yollardan geçmiş herkes geçmişin izini taşıdığını geceleri daha çok hisseder suaN benim hissettiğim gibi neyse Rabbim herksi korusun kollasın.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...