3 Mart 2013 Pazar

Gölge ve Kemik - Leigh Bardugo


Arka Kapak Yazısı: Onu yalnızca geçmişi... geleceği ise bir tek o kurtarabilirBekle! diye sesimi yükselttim ama o çoktan arkasını dönmüştü. Kolunu tuttum, bizi izleyenlerden gelen şaşkınlık dolu seslere aldırış etmedim. Bir yanlışlık olmalı. Ben düşündüğünüz gibi Yavaşça bana dönüp kolunu tutan elime ters ters bakınca sustum. Elimi çektim ama öyle hemen geri adım atmayacaktım. Ben düşündüğünüz kişi değilim, diye fısıldadım çaresizce.Karanlıklar Efendisi biraz daha yakınıma geldi, sadece benim duyabileceğim bir sesle, Kim olduğunu bildiğini hiç sanmıyorum! dedi.
Epik fantastikle romantizmin harmanlandığı, akıcı bir kitaptı Gölge ve Kemik. Arka kapak yazısı konu hakkında pek bilgi vermediğinden konusuna kısaca değineyim. Alina Starkov hayırsever bir soylunun evinde yetiştirilen yetimlerden biridir. Belli bir yaşa geldiğinde askerlik görevini yapmak adına haritacılığa başlar ve saldırı esnasında istemeden yaptığı şey kendisinin ve yetimhaneden tanıştığı arkadaşı (arkadaştan öte;)) Malyen'in hayatını kurtarsa da onu bambaşka bir hayata itecektir. Aslında o sandığı kadar basit bir kız değildir ve yaşadıkları ülkenin kaderi onun ellerindedir.

Konuyu elimden geldiğince üstü kapalı anlattım çünkü okudukça öğrenmenizin daha iyi olacağını düşünüyorum. Kitap Grisha serisinin ilk kitabı, Grisha ne diyecek olursanız bir takım özel yeteneklerle doğan insanlara (mesela element kontrolü yapanlar) denen bir kelime bu. Grisha'ların da kendi içlerinde seviyeleri var, en tepede Karanlıklar Efendisi yer alıyor. Kitabın başlarında değişik isimlerle sınıflara bölünmüş olarak gösteriliyorlar ki bu kitaba daha mistik bir hava katmış. Kitabın en sevdiğim yanlarından biri de haritasının olması. Uzun zamandır kitap okuyamadığımdan fantastiğe hasret kalmıştım ve o harita bu kitap fantastik! diye bağırıyordu adeta. Çok sevdim haritamı bakınız bu da resmi:


Karakterleri incelemeye alıcak olursam Alina çok büyük bir özelliği bulunmayan, senin benim gibi bir kız. Çoğu paranormal kitapta esas kız kimseyle arkadaşlık kuramayan, kızsal her türlü aktiviteden uzak duran ama ne hikmetse en iyi çocuğu kapan tip olur. Alina öyle değildi, ailesi olmadan büyüdüğünden bir ortama dahil olmak istiyordu, dedikodu olsun, kızsal eğlenceler olsun hepiciğini seviyor kızımız. :) Malyen'e karşı hissettiği duyguları ve bunu yansıtma biçimi onu sevmemde ki  etkenlerden birisi .Ve ne çok ağlaktı ne de çok güçlü bir yapısı vardı. Fiziki özelliklerine gelicek olursam kumral, biraz zayıf ve sanırım uzun boylumsu bir kız  Ben çok sevdim Alina'yı, eskiden olduğu kişiye diğer özellikleri de eklenince daha bir hoş oldu kızımız.

Malyen çevresindeki her kızın yanında olmak isteyeceği türden bir erkek. Eğlenceli, yakışıklı, cesur ve hmm bir de sportif mi desem fiziki açıdan güçlü mü desem bilemedim, askeri alanda başarılıydı baya çünkü. Hatta Alina'nın arkadaşları Malyen gibi birisiyle arkadaş olmasına şaşırıyor ah şu kızlar bazen ne kadar gıcık oluyor cık cık cık. 

Karanlıklar Efendisi hakkında pek bir şey demek istemiyorum, adındaki gizem size demediğim çoğu şeyi anlatıyor aslında. 

Kitap akıcı, gizemli, fantastik ve romantik. Bu kadar diyorum yani zaten fantastik seven bir okur daha ne istesin? :) Epik yanını da unutmamak gerek. Gölge ve Kemik fantastiğe yeni bir yaklaşım getiren ve kapağında da yazdığı gibi okuduğum hiçbir kitaba benzemeyen bir kitap. Kitabın eksileri yok muydu diyecek olursanız gözüme birden fazla kez çarpan yazım hataları vardı, onlara da nazar boncuğu diyelim. İkinci kitap Siege and Storm haziran ayında yayınlanıyormuş, çevirisi de kısa zamanda tamamlanır umarım da yaz bitmeden okuruz. 


.




4 yorum:

  1. https://www.facebook.com/GolgeVeKemik?ref=hl sayfaya beklerim.gerçekten ben de karanlıklar efendi sini ilk başlarda çok sevmiştim :((

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yorum olmuş. Ellerine sağlık. Kitabı daha okumadım ama bu yorumdan sonra en kısa vakitte alıp okuyacağım. Spoiler kısmını önce okumayacaktım ama iyiki okumuşum. :D

    YanıtlaSil
  3. Bende sadece ilk kitabı var. Diğer kitapları da almak istiyorum. Ay, hatta almak için can atıyorum =D Sizde serisini okumuşsanız bana akıl verin! Lütfen! (Bu yazıyı 3 yıl önce yazmış olsan da hala okunuyor hani:):) Gerçi 4 oluyor ama=D)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef seriye devam etmedim, sadece ilk kitabı okudum :3

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...