1 Nisan 2013 Pazartesi

Duman ve Kemiğin Kızı - Laini Taylor

Bir zamanlar şeytanın ininde yerde tüylerle oynayan küçük ve masum bir kızdı. O, artık masum değil.

Şeytanların düşündüğünüz kadar kötü, meleklerinse göründükleri kadar saf olmadıkları bir dünyada var olmaya çalışan mavi saçlı kız Karou'ya merhaba deyin. Mitolojik varlıkların arasında kim olduğundan bihaber büyüyen Karou için yaşam Prag'ın büyüleyici sokakları, sanat okulu ve babası yerine koyduğu Brimstone'un gizli işlerini yapmaktan ibaret gibi gözükse de bilmediği çok fazla şey vardır ve bunlar yavaş yavaş açığa çıkacaktır. 

Kitaba genel bir bakış atacak olursam büyük beklentilerle başladığımdan ilk kısımlarında biraz sıkıldım. Yazar bazı yerleri uzatmış ama sonrasına da zönk diye kalacağınız şaşırtıcı bilgiler eklemiş, havalı bölüm bitimleri yapmış ve o kısımları okuyunca sıkıntınızdan eser kalmıyor üstelik büyük bir heyecanla arka sayfalara geçiyorsunuz. Melek-şeytan dedim ama durum bu kadar basit değil, Daha mitolojik, değişik varlıklarla dolu. Bir Kimeralar var karanlık tarafta bir de melekler. Bana kalsa melekler yerine farklı bir şey  konulabilirdi ama böylesi de iyi olmuş. Bu arada Karou'nun mavi saçlı olduğundan söz etmiş miydim? Evet kızımızın laciverte çalan mavi saçları var. Doğuştan mı, hayır ama sonradan bir sebepten ötürü maviye dönüşmüş. Nedenini buraya yazmıyorum az biraz spoiler oluyor. Yani mavi saçlı olmayı kim istemez ki şahsen ben isterim bıktım siyahtan. Tabi sadece mavi saçlarıyla değil, güzelliğiyle de dikkat çekiyor Karou. İşte bu nokta da benim biraz canımı sıktı. Güzel kız- yakışıklı oğlan hikayelerinden farklı bir şey görmek istiyorum artık, ama Duman ve Kemiğin Kızı'nda durum yine aynıydı. Yakışıklımız kim diyorsanız o da sürpriz olsun ama başlarda çıkan hödük Kaz değil, bunu söyleyebilirim. (Kaz Karou'nun amatör oyunculuk yapan eski sevgilisi.)


Bu kız hayalimdeki Karou'ya çok benzemiş bak. Tabii onun saçları uzun ama benzettim ben.

Kitap ağırlıklı olarak rüya gibi  iki şehirde geçiyor; Prag ve Marakeş. Gitmek istediğim yerleri okuyunca kitaba daha da bağlandım, o sokaklarda gezmeyi, Karou ve arkadaşının takıldığı Zehir adlı mekanda heykellerin arasında oturmak istedim ben de. Kapalı havaları seviyorsanız Duman ve Kemiğin Kızı'nın gizemli sokaklarını, nereye ve hangi dünyaya açıldığı belli olmayan kapılarını da çok seveceksiniz. Yılan saçlı bir kadını bile seveceğinizi düşünüyorum yani daha ne diyeyim. Kitap Goodreads'de 5 üzerinden 4.09 gibi hayli yüksek bir puan almış, bende kitaba 4 puan verdim. 1 puanı da o eksik gördüğüm yanlardan dolayı kırdım. Devamı olan Days of Blood orjinal dilinde çıktı ve GR'den aldığı puan 4.32. İkinci kitabını merakla beklememe sebep veren bir puan olmuş umarım en kısa zamanda çevirirler.  



2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...