6 Ağustos 2013 Salı

Kitap Yorumu: Bülbülü Öldürmek - Harper Lee


Tanıtım Yazısı: "İstediğiniz kadar şakrak kuşu vurabilirsiniz ama bülbülü öldürmek günahtır, bunu asla unutmayın."

Amerika'da 1930'ların Güney Eyaletleri'nden birinde bir zenci beyaz bir kızın ırzına geçmekle suçlanır. Önyargılar, şiddet ve riyakârlıkla beslenen Güneyli erişkinlerin ırk ve sınıf ayrımı konusundaki mantıksız yaklaşımlarını Scout ve Jem Finch adlarındaki iki çocuğun ağzından keyifli bir dille bize aktaran roman, aynı zamanda kent halkının vicdanına karşı tek başına karşı koyan bir erkeğin mücadelesini de anlatıyor.
Tüm zamanların en çok sevilen klasiklerinden olan Bülbülü Öldürmek, 1960 yılında yayınlandığından bu yana birçok saygın ödül kazanmıştır.
Pulitzer Ödülü de kazanan roman, kırktan fazla dile çevrilmiş, tüm dünyada otuz milyondan fazla satmış ve ünlü yıldızların başrolünü oynadığı film, Oscar kazanmıştır.
- Library Journal

Tanıtımında bahsettiği gibi kitap 1930'lu yıllarda Amerika'nın siyah-beyaz ayrımı üzerinde duruyor. Kitabın anlatıcı olan Scout ilkokula yeni başlamış küçük bir kız çocuğu ve anlatıcının o olması Bülbülü Öldürmek'i daha eğlenceli ve okunabilir kılıyor. Scout ve abisi Jem avukat Bay Finch'in çocuklarıdır ve babaları bir siyahinin tecavüz suçuyla yargılandığı davada siyahi kişinin avukatlığını yapmaktadır. Ancak o zamanlarda bir siyahi ile beyazın karşı karşıya olduğu bir davada siyahilerin lehine karar verildiği görülmemiştir. konu sadece dava üzerinde şekillenmiyor tabii, ilk yarı tamamen Scout, Jem ve arkadaşları Dill'in yaşadığı çocuksu dünyayı anlatıyor. Evlerinin yakınında yaşayan münzevi Boo Radley hakkında uydurdukları hikayeler, okulda yaşadıkları ve Dill'in çocukları etkilemek adına anlattığı maceraları kitabın eğlenceli kısımları. Sonra babaları - Atticus ön plana çıkıyor çünkü tüm kasabayı çalkalayan bir dava söz konusu. Avukat bu davayı isteyerek almıyor elbette çünkü kaybeden tarafta olacakları aşikar. Ama birinin yapması gerektiğinden kendi üstüne kalıyor. Bay Finch zenci aileleri savunan ve onların hakkını gözeten biri dolayısıyla davayı sonuna kadar savunmak istiyor. Bu tutumu ise kasabanın beyaz kesmin tepkisine yol açıyor ve Scout ile abisi Jem'in komşularından aldığı bu tepkileri çocukların bakış açısıyla okuyoruz biz de.

Kitabın o dönemi bu denli güzel aktarmış olması yıllar geçse de okuyucuda bıraktığı etkiyi korumasını sağlıyor. Bülbülü Öldürmek her kitapseverin kitaplığında bulunması gereken bir kitap. Başlamadan önce okurken sıkılmaktan korkuyordum ama küçük bir kızın gözünden okuduğumuz kitap gayet akıcı. En  kısa zamanda filmini de izlemek istiyorum. Puanım:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...