9 Ağustos 2013 Cuma

Kitap Yorumu: Uyumsuz - Veronica Roth


Kitap Tanıtımı: Beatrice Priorın Chicagosunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik. 

Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda. 

Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez. 

Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.

Genç yazar Veronica Roth heyecanlı seçimler, kalp kıran ihanetler, kan donduran sonuçlar ve beklenmedik aşklarla dolu karanlık bir geleceği anlatan gerilim serisinin ilk kitabıyla edebiyat sahnesine çıkıyor!

Artemis Yayınları'ndan çıkan Uyumsuz distopya türünde bir kitap. Geleceğin dünyasında beş topluluğa bölünmüş insanlar görüyoruz. Kahramanımız Beatrice ise fedakarlıkta yaşayan bir kız ama kendini toplumuna ait görmüyor. Seçim günü geldiğinde neyi seçeceği konusunda en ufak bir fikri yok, neyseki seçimlerine yardımcı olmaları adına yapılan bir sınav var. Bu sınavda verilen serum ile belli etaplardan geçiliyor ve hangi topluluğa ait olduğuna dair sonucun elde ediliyor. Peki bu test Beatrice'in işine yaradı mı? Hayır. Neden mi, çünkü o bir Uyumsuz. 

Topluluk seçerken illa ailenle kalman gerekmiyor ama farklı bir topluluğa geçince topluluk kandan önce gelir kuralından dolayı neredeyse tüm iletişim kesiliyor. Ve topluluğa girmek için bir dizi sınava tabi tutuluyorsun, her topluluğunki kendine özel olan bu sınavlarda başarısız olursan topluluksuz olarak yoksul bir hayat sürüyorsun. Beatrice'in hangi topluluğu seçtiğini tabiki de açıklamayacağım ve bu seçim kitabın başlarında olduğundan konu hep oradan ilerliyor. O yüzden öncelikle toplulukları tanıyalım.




İlk topluluğumuz olan Dürüstlükte herkes kimseden sır saklamayan insanlar. Bu toplulukta dibine kadar dürüst olman ve hiç bir şey saklamaman gerekiyor. Hatta adaylardan topluluğa girmeden önce herşeylerini anlatmaları isteniyor ki dürüstlüğe girmeye hak kazanabilsinler. Bence oldukça gereksiz ve korkunç bir durum. o.o

Fedakarlık Beatrice'in seçimden önce olduğu topluluk. Bu topluluğa göre sade ve özverili olmak çok önemli. Zevklerden uzak, büyüklerine saygılı, yardımsever ve kendinden önce başkalarını düşünen insanlardan oluşuyor. Sade kıyafetler, basit yemekler ve aynada kendine bakmanın bile kibir sayıldığı bir yer. Fedakarlar kendilerini düşünen kimseler olmadıklarından toplulukların yönetiminde ağırlıklı olarak söz sahibiler.

Cesurlar çılgın insanlar diyebilirim. Tren durmadan atlayan, sürekli adrenalin dolu şeyler yapan kişiler. Görevleri ise toplulukları duvarın dışındaki tehlikelerden korumak. 

Dostluk topluluğu tıpkı fedakarlık gibi yardımsever ama o kadar abartılı değiller. Hani dostlar nasıl olur, işte bu toplulukta öyle. :D Sıcakkanlı insanlar.

Bilgelik adından da belli olduğu gibi bilimle ve toplulukların bilimsel anlamda gelişmesiyle ilgilenenlerden oluşuyor. Ancak bu topluluk amacından biraz sapmış ve kibirli olmuş kimseler. Fedakarlıkların topluluksuzlara yardım etme amacıyla yiyecekleri sakladığını ve kendilerine kullandıklarını söylüyor, her fırsatta onları suçluyorlar.

Beatrice'in topluluğunda Dört adında oldukça hoş bir çocuğumuz var. Evet adı Dört ve sebebini kitabın ilerleyen kısımlarında öğreniyoruz. Kendisi aday eğitmeni ve öğrencilere karşı ciddi gözükse de Beatrice ile aralarında bir şeyler olmasına engel olamıyor. Ve kitabın eksik bulduğum noktası da burada başlıyor. Uyumsuz'u okurken ikili ilişkilerde ve karakterlerin ruh hali tasvirlerinde duygu hissetmedim. Anlatım çok tekdüze geldi bana. Bana kalırsa bir kitaptaki en önemli şeylerden biri de karakterleri hissedebilmektir ama Uyumsuz'da bu yoktu. Umarım devam kitaplarda aynı sorunla karşılaşmam.

Serinin ikinci kitabı olan Kuralsız çıktı çıkacak, şansa ikinci kitabın çıkmasına az bir süre kala okumuşum. Bu arada serinin filmi de çekiliyor. Beatrice'i Shailene Woodley, Dört'ü ise Theo James canlandıracak. Oyuncuları gayet uygun buldum, rollere yakışmışlar bence.

Uyumsuz Açlık Oyunları sevenleri tatmin edecek bir kitap. Hatta Açlık Oyunları'yla fazlasıyla benzer yönü olması dikkat çekiyor. Distopya türünün hayranıysanız Uyumsuz'u da beğenirsiniz diye düşünüyorum. Puanım:


7 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsın bende bi merak oluşmadı değil. Okunacaklar listeme eklendi. Seri kitabı da yakında çıkacaksa en başa eklendi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bence de bir şans vermelisin. =)

      Sil
  2. Yazı fontunu değiştir bence biraz itici geldi.
    Yanlış anlama sakın senin için söylüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerin için teşekkür ederim, fontu değiştirmeyi ben de düşünüyordum bunun üstüne en kısa zamanda diğer stillere de bakarım artık. :)

      Sil
  3. Bu kitapla ilgili bazı sıkıntılar yaşadım okurken. Temel sebebi yaratılan dünyayla bir bağlantı kuracak, karakterlere empati kuracak kadar kitabın içine girememem sanırım. Kendi adıma konuşuyorum, sadece bu kitapta anlatılanlardan yola çıkarak, tek bu kitabı okuyarak olmayacak bu iş. Serinin 2. kitabını ve belki novella'larını da okumak gerek. Merak uyandırıyor fakat benim arzuladığım düzeyde o dünyayı ya da karakterleri aktarmıyor. Genel anlamda notum 3. İlk kitapla başaran genç yetişkin distopyalarına örnek olarak Delirium ve Matched'i gösterebilirim. = )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Empati kurma olayında ben de biraz zorlandım, yazara attım hemen suçu duyguları verememiş diye. :P Bence ikinci kitaba da şans vermelisin olmadı sağlık olsun. :D Delirium'un türkçesi çıkmadıysa benim için okumak zor ama Matched'e bakabilirim zaten bir ara çok bahsi geçiyordu okuyamadım gitti. :)

      Sil
  4. ben bu seride bir kitap toplulugunu 1 ay gibi bir sürede okudum ve pek kitap okumayan biriyim. gerçekten mükkemmel ötesi. tris in kaderi daha farklı olsa daha güzel olurdu ama dört kitabının sonradan niye çıktığını daha iyi anladım. şiddetle kesinlikle okunacaklar arasına alın.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...