24 Kasım 2013 Pazar

Kitap Canavarlarının 4. Blog Turu: Ötekiler Arasında - Jo Walton (Yorum)



Anlatılmaz yaşanır diyebileceğim bir kitabı bitirmiş bulunmaktayım. Fantastik ama bir o kadar gerçekçi, akıcı ve bilim-kurgu romanlarıyla dolu bir kitap Ötekiler Arasında. Galler'in vadilerinde perilerin arasında başlıyor ve sihri en başından hissediyorsunuz. Hugo ve Nebula ödüllerini kazanmasına şaşmamak gerek, Jo Walton içinde kaybolacağımız bir dünya yaratmış. İyi ki İthaki dilimize çevirmiş, iyi ki tur kapsamında bizimle olmuş.

Arka kapak yazısında anlatıldığı gibi, hikaye tam bir kitapkurdu olan ve perileri görebilen Mori'nin yaşamından bir kesitle karşımıza çıkıyor. İkizi de var Mor. Ancak o annelerinin sebep olduğu bir kazada hayatını kaybetmiş. Aynı kaza Mori'nin topal kalmasına neden olmuş. Kazanın ardından yatılı bir okulda eğitim görmeye başlayan Mori bir yandan annesinin kötü büyülerinden korunmaya çalışırken diğer yandan okuduğu kitaplarla bizi bilim-kurgu ve fantastik eserlerle dolu sayfalarla karşılıyor. Karakteri kıskanmadım desem yalan olur, bir kitabı bitirip peşine ötekine başlıyor. O kadar hızlı okumasına çok imrendim doğrusu. Tabii kitapların sadece ismi geçmiyor her biri hakkında kısa kısa bilgiler öğreniyoruz. Ötekiler Arasında sayesinde bilim-kurgu türü hakkında baya bir fikir edindim. En kısa zamanda kitapta adı geçen kitaplardan birkaç tane seçip alacağım.

Kütüphane kavramı Ötekiler Arasında'da büyük yer kaplıyor. Mori kütüphaneler arası ödünç sistemi sayesinde istediği çoğu kitaba ulaşabiliyordu. Bizde de kütüphanelere bu kadar çok önem verilse keşke.

Kitap hakkında söyleyeceğim şeylerden birisi de dingin oluşu. Belli bir temposu var ve bu ne düşüyor ne de yükseliyor. Ama kesinlikle sıkıcı değil. Sakin, öğretici ve onca sihir kavramına rağmen bir o kadar mantıklı bir kitap okudum. Bunda Mori'nin zeki bir kız olmasının etkisi var. Hani özgür, zeki ve çekici bilim kadınları ya da yazarlar olur ya Mori de öyleydi. Kimseye ihtiyacı yoktu. Çantasını içindekiler ona yetiyordu. Kitaplar, gezerken nerede olduğunu anlayabilmesi için bir harita ve yanında ne olur ne olmaz diye taşıdığı para. Tabii yürümesine yardımcı olan bastonu da var. Öhöm, neyse. Bu kitaba bayıldım. Blogumu takip eden herkese tavsiye ediyorum. Okuyacak hoş bir şeyler arıyorsanız Ötekiler Arasında'ya bir şans verin. Kitaplarımızı veren ve bu tura destek olan İthaki Yayınları'na çok teşekkür ederim.

Puanım tabiki  5 kuzgun. =)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...