19 Kasım 2013 Salı

Ben de Kütüphaneye Gitmek İstiyorum!


Ötekiler Arasında'nın kahramanı Mori tam bir kitapkurdu. İngiltere'deki kütüphaneler arası ödünç sistemi sayesinde ülkesinde baskısı olan istediği tüm kitaplara kavuşuyor, sürekli okuyor. Benim bir huyum vardır, okuduğum kitabın ana karakterinde hoşuma giden bir şey olursa çok özenirim. Aynısını yapmak isterim. Şu an yapmak istediklerimin ilk sırasında deli gibi bilim-kurgu okumak ve kütüphane ziyaretleri yapmak var. İstanbul'da sürüsüne kütüphane var ama henüz aradığımı bulamadım. Bir de evimin yakınlarında pek yok sanırım, olsa kesin dikkatimi çekerdi. Zaten bizim ülkemizde kütüphane kültürü yok pek. En son geçen sene kütüphaneye ödev araştırması için gitmiştim, İstanbul Üniversitesi'nin dibinde olmasına rağmen çok yavan bir yerdi. Çalışanları özensiz, ortam soğuk. Gelen birkaç kişi de test çözmek için oradaydı. Kimse romanları incelemiyordu mesela. Kısa bir süre için de olsa kitaplıklara göz gezdirdim ve az çok fantastik kitaba rastladım. Şaşırdığım bir nokta oldu, korsan kitaplar da vardı. Belki o kitapları birileri bağışlamıştır ve gözden kaçmıştır korsan oldukları ama devlet kütüphanesine dahi korsan sızmış olması beni üzdü.


Şimdiye dek gördüğüm kütüphaneler arasında en iyisi kuşkusuz Hogwarts Kütüphanesi'ydi. Felsefe Taşı'ndan itibaren bizimkiler takıldığı her noktada kütüphaneye başvururdu. Her tarafı kitaplarla dolu olan bir okulda okumak güzel olsa gerek, bizim kütüphanemiz o kadar küçükki, lisedeki bile daha iyiydi.

En kısa zamanda kendime bir kütüphane belirleyip düzenli olarak gitmeye başlayacağım. Siz kütüphanelere gidiyor musunuz ya da önereceğiniz güzel bir kütüphane var mıdır acaba?

10 yorum:

  1. kütüphane de korsan kitap he =) burası türkiye demekten başka birşey gelmiyor içimden =)

    YanıtlaSil
  2. Yolun Kütahya'ya düşerse, Dumlupınar Üniversitesinin Merkez Kütüphanesi'ne beklerim =) Bir İstanbullu olarak sana hak veriyorum; Atatürk Kütüphanesi haricinde (ki orada da aradığın tüm kitaplara ulaşamıyorsun) hatırı sayılır kütüphanelerimiz yok. Fakat okulum diye söylemiyorum, Dumlupınar Üniversitesinin kütüphanesine bayılacağından eminim =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baya merak ettim sizin kütüphaneyi, bir gün denk gelirim umarım. :)

      Sil
  3. Bugüne kadar basılmış tüm kitapların olduğu bir kütüphane hayal ederdim eskiden. Senin Hogwarts kütüphanesi hayalin gibi ben de kendi hayalimi Doctor Who'nun bir bölümündeki o kütüphane olan ve tüm kitapların bulunduğu gezegeninde bulmuştum. Bundan neden bahsediyorum ben de bilmiyorum :p Bu arada bahsettiğin kütüphaneyi sanırım biliyorum, çalışanları çok ama çok terstir ve %90 ders çalışmaya ya da ödevlerle alakalı akademik bir şeyler aramaya gider öğrenciler... Zaten ders dışı okuma yapmaya, roman tarzı kitap almaya gitme kültürü bizde pek yok. Harika okuma yerleri olan kütüphaneler umarım hayallerde kalmaz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki bahsettin aklımda çok güzel bir yer oluştu. :) Belki ilerde bir gün hayalimiz gerçek olur ve İstanbul'da da harika kütüphaneler olur. Bununla ilgili bir proje yapmayı gerçekten isterim.

      Sil
  4. Çok içten yazmışsın, yorum yazmadan geçmek olmazdı. = )

    Ülkemizde maalesef kütüphane kültürü yok, aynen yazdığın gibi. ABD'deki blogger arkadaşlarım sürekli kütüphanelerinden yeni yayımlanmış kitaplara ulaşıyorlar, katı kurallarla karşılaşmıyorlar ve dahası kütüphane üyelikleri ücretsiz. Fakat ABD ile kıyaslarsak, ABD ülkemizin yanında yaşam standardı ile cennet gibi kalıyor gerçekten. Neresinden tutsan, elinde kalır. Burger King'de çalışan vasıfsız işçi bile bizim pırlanta gibi öğretmenlerimizden çok para kazanıyor orada.

    Bu kadar dertleşme yeter! Şimdi benim denediğim bir kütüphaneden bahsedeyim biraz, belki moral bulursun bir nebze: Beşiktaş'taki Bahçeşehir Üniversitesi'nin kütüphanesi. Dışarıdan üyeliğe açık ve eh, fena değil. En azından "kütüphane ortamı" hoş. İlgilenirsen, detaylı da konuşuruz. = )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bizde de kütüphane kültürü olsa, evet İstanbul'da azımsanamayacak sayıda kütüphane var ama çoğu öğrencilerin ya ders çalışmak ya da akademik araştırma için uğradığı yerler. O bahsettiğim beyazıt halk kütüphanesiydi sanırım, İÜ'ye çok yakın olmasına rağmen bomboştu, soğuk bir ortam vardı. Kitaplar gelişigüzel dizilmişti ve çalışanları devlet dairesinde mesai dolduruyor havasındaydı. Bahçeşehir'deki kütüphane evime uzak olduğundan sık kullanabileceğim bir yer değil ama bir gün gitmek isterim en azından ortamını görmüş olurum. :)

      Sil
  5. Boğaziçi Üniversitesi'nin kütüphanesinde bilim kurgu kitapları yer alıyor. Öğrenci olmayanlar ödünç alabiliyor mu bilmiyorum ne yazık ki.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...